Da var endelig siste handelsdag i mai over, ihvertfall for investorene i Storbritannia og USA der markedene holder stengt på mandag.
For det har vært en svært brutal måned i aksjemarkedene. Oslo Børs har falt nesten ni prosent så langt i mai, mens den amerikanske S&P 500-indeksen har falt mer enn syv prosent.
Det velkjente uttrykket "Sell in may and stay away" har sjeldent passet bedre.
Utviklingen står i dyp kontrast til samme måned ifjor, da hovedindeksen på Oslo Børs steg fra rundt 250 til 286 poeng.
Ny krise?
Den kraftige statlige gjeldsoppbyggingen i Europa har servert markedene enda et problem, på tross av at gjeldsoppbyggingen i utgangspunktet var ment som en måte å redde markedene på under forrige krise.
- Man kan se på dette enten som en ny krise eller som en fortsettelse av krisen som en konsekvens av tiltakene, sa valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.no i forrige uke.
- Man glattet over krisen ved å stimulere banker og markeder og sørget dermed for at investorene ikke tok så store tap som de kanskje burde. Hadde de ikke gjort det kan det hende at verden hadde sett svært annerledes ut, legger han til.
Les også: - Verden kunne sett helt annerledes ut
Hva skjedde?
Utslagene har vært ekstreme, der Oslo Børs enkelte dager har falt over én prosent på en time, og reagert like kraftig opp dagen etter.
- Jeg sitter litt bekymret her og kikker, og tenker hva skjedde nå, sa meglersjef Ulf Leinebø i Nordea Markets til DN.no på en av de mest ekstreme dagene.
- Vi blir litt målløse over fallet, sa han.
Les også: - Hva skjedde nå?
Dollar ble vinneren
Samtidig har dollaren seilet frem som en sterk vinner i valutamarkedet, som har sendt euroen til svært lave nivåer. Dollaren har blitt spådd å bli den nye vekstvalutaen, når verdens største økonomi blir en av de viktigste motorene for gjeninnhentingen av den globale verdensøkonomien.
Flere eksperter spår nå at euroen og dollaren snart kan bli verdt like mye.
Les også: Snart er 1 euro = 1 dollar
Også kronen, som er en relativt liten og illikvid valuta, har fått unngjelde: <b>Storsalg av norske kroner</b>
Oljesøl
Blant noen av mais største tapere finner man seismikkselskapene PGS og TGS som begge har falt rundt 30 prosent. Med oljesølet i Mexicogulfen har uttalelser om å utsette den planlagte lisensrunden i området sendt aksjekursene kraftig ned.
På den positive siden er det imidlertid noen aksjer som har gjort det knallbra. Oljeselskapet Interoil har steget hele 75 prosent, mens Aqua Bio Technology har steget 25 prosent. Deretter finner man Global IP Solutions, som også har steget 25 prosent, etter bud på selskapet.
Blant tungvekterne finner vi kun én aksje som har tatt turen oppover i mai, nemlig John Fredriksens Frontline.
Nå spørs det om rekylen kommer i juni, eller om sommeren kommer til å bære preg av lave volumer og risikofrykt, som kan gi nok en periode med store utslag til en volatil Oslo Børs.
Les også: Frykter eurosammenbrudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.