- Ingen gleder seg til å gå på jobben hver dag. Men hvis du gruer deg til å gå på jobb flere dager enn du gleder deg - da er det definitivt på tide å vurdere om du er på rett hylle her i livet, sier Tim Rosenkilde, daglig leder i karriere- og omstillingsselskapet Jobbprat.

Les også: 5 skritt til drømmejobben

En personlighetstest kan hjelpe deg på rett vei, men du kan også teste deg selv for å bli mer bevisst på hva du egentlig vil, mener Rosenkilde.

Slik går du frem, trinn for trinn:

- Se på hva slags arbeidsoppgaver du utfører i din nåværende jobb. Så sammenligner du denne listen med hva du faktisk trives med, hva du mestrer - og hva som gir deg energi. Det er mange ting vi er flinke til som faktisk tapper oss for energi, påpeker han.

Den enkleste måten å gjøre dette på, er å sette deg ned med cv-en og gå gjennom hver jobb du har hatt opp gjennom årene - punkt for punkt.

- Hva gjorde du, hvilke arbeidsoppgaver hadde du? Skriv ned en punktvis liste. Statistisk sett husker man bare rundt 30 prosent av de arbeidsoppgavene man faktisk har hatt, så du må vri hodet ditt for å huske så mye som mulig. Listen vil vokse seg lengre og lengre jo nærmere du kommer nåtiden. De fleste har utført mellom 25 og 40 ulike arbeidsoppgaver i løpet av sin karriere, og da sier det jo seg selv at ikke alt er like interessant, sier Tim Rosenkilde.

Han understreker at det er lov å plusse på arbeidsoppgaver man gjerne kunne ha tenkt seg å holde på med, men ennå ikke har rukket å gjøre.

Karaktersetting
Neste skritt er å gi terningkast:

- Gi hver arbeidsoppgave på listen en karakter, for eksempel fra en til seks. Noen oppgaver synes du var forferdelige, andre ga deg stor glede. Når du har satt karakterer på alle, samler du de oppgavene med høyest score og lager en topp 8-liste. Da har du nok materiale til å se hvilke arbeidsoppgaver du virkelig liker, er god på og som gir deg arbeidsglede, oppsummerer Rosenkilde.

Nå er tiden inne for å sammenligne din skreddersydde topp 8-liste med de arbeidsoppgavene du gjør i jobben din i dag.

- Da er det lett å finne ut om du og jobben matcher. Du bør ha minst 5 av 8 treff for å kalle det en god match, sier Jobbprat-sjefen.

- Får en aha-opplevelse
Han forteller at Jobbprat selv tar denne prosessen i bruk når de skal hjelpe mennesker med å finne en ny jobb eller stake ut en karriereretning.

- Mange får en aha-opplevelse: De trodde kanskje at de skulle jobbe som daglig leder resten av livet, men plutselig finner de ut at de passer bedre som gullsmed eller gravemaskinkjører, bemerker Tim Rosenkilde.

En Proffice-undersøkelse fra november 2006 viste at feilansettelser koster norske bedrifter 2,4 milliarder kroner. I tillegg kommer de ikke-kvantifiserbare kostnadene en feilrekruttering fører med seg.

Les mer: Så mye koster en feilansettelse

Rosenkilde har inntrykk av at mange havner i feil jobb fordi man følger forventninger utenfra.

- Fornuften ødelegger
- Det er to motstandere, slik jeg ser det: Først har du de rundt deg, venner og familie, som stiller forventninger om at du skal ende opp i en spesiell bransje eller et spesielt yrke. Men det skumleste av alt er din egen fornuft: Fornuften er fin å ha, men kan ødelegge mye. Altfor mange velger karrierevei ut fra kriteriene "en godt betalt og sikker jobb". Men hvorfor velge det trygge og kjedelige fremfor det som får deg til å vokse og blomstre? Hold alle mulighetene åpne først - og kan du følge opp etterpå om det du ønsker er realistisk, og om det er en jobb du kan leve av. Men ikke ha disse to tankene i hodet på én gang, utdyper Tim Rosenkilde.

- Hvis man finner ut at man er på feil hylle, skal man da skifte jobb?

- Ja, hvis det er dårlig match mellom deg og den jobben du har i dag, bør du finne noe annet å gjøre. Men det betyr ikke nødvendigvis at du skal bytte arbeidsgiver. Jeg har inntrykk av at mange ledere i dag er villige til å strekke seg langt for å beholde dyktige arbeidstakere. De ønsker jo at du skal utvikle deg og trives på jobb, så sjekk alle muligheter før du begynner å se deg om etter en ny stilling i et annet firma, sier Rosenkilde.

Han understreker at nøyaktig den samme testen kan gjøres på "egenskaper" som passer i en jobb som her er gjort på "arbeidsoppgaver".

Les også: Jobber ekstra - lever fett

- Ansetter folk som er dårligere enn seg selv

Slik beholder du de beste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.