- Det ser veldig forvirrende ut. Alle peker på hverandre. I dagens Aftenposten var det bare et sammensurium av beskyldninger kjedene i mellom. Hadde du brukt politiket til å etterforske dette hadde ville de fått problemer, sier landbruks- og matminister Syvli Listhaug (Fremskrittspartiet).
Hun hadde i dag besøk av de største dagligvarekjedene i Norge. Hensikten med møtet var å finne ut hvorfor matvareprisene steg med 3,2 prosent i juli, den største prisøkningen i en enkeltmåned siden 1982. Noen fullgod forklaring fikk ikke Listhaug.
- Litt klokere har vi blitt etter møtet. Det som kom tydelig frem under møtet var at vi også må se på neste ledd i verdikjeden - leverandørene, sier hun.
- La kjedene all skyld på leverandørene?
- De frikjente ikke seg selv helt, det vil jeg ikke si. Men de pekte klart på leverandørene også, derfor er vi nødt til å forfølge det sporet, sier Frp-ministeren.
Med bakgrunn i det skal Listhaug kalle inn leverandører til møte neste uke. Dagligvarekjedene skal sende departementet en liste over hvilke aktører de mener det er god grunn til å kalle inn til møte neste uke.
Lave marginer
Tilstede på møtet var Norgesgruppen, Rema 1000, Coop og Bunnpris. De sier alle at de vil gi Listhaug den informasjonen hun trenger for å finne årsaken til prisstigningen. Bunnpris-eier Christian Lykke sier hans kjede ikke har satt opp prisen.
- Vi lever i en bransje med veldig sterk konklrranse. Vi kan ikke sette opp prisene - da mister vi handel. Vi tar de prisene markedet tillater. Noen ganger tar vi lavere priser for å terge de andre, og noen ganger er det motsatt, sier han.
- Resultatmarginen i bransjen er fra 0 til 2,5 hvis vi er flnike. Hvis vi ikke er flinke så taper vi penger, så det er ikke mye vi kan gjøre for å få ned prisen vesentlig, mener han.
Han ser frem til å finne ut hvor fortjenesten i bransjen ligger.
- Hvor er det de ligger?
- Det skal jo statsråden finne ut av, sier Lykke.
- Hvor mener du den ligger?
- Historisk sett har industrien hatt høyere marginer enn handelen. Det er vel naturlig at en del av svaret ligger der.
Vil øke konkurransen
Det er først og fremst endringer i lovverket som kan bli resultatet av kartleggingsprosessen Listhaug nå har satt i gang.
- Vi skal jobbe med spørsmål om lovgivining for å sikre best mulig konkurranse. Vi kommer aldri til å gå inn og styre prisene - det ligger veldig fjernt fra min politiske overbevisning, sier hun.
Hun innrømmer at det kan komme til å ta tid, men mener det er staket ut en god kurs.
- Ja, det kan ta tid. Det at vi har satt søkelys på dette nå og at det er såpass mye engasjement gir jo et press på aktørene om å holde prisene mest mulig nede.
Ica Norge deltok ikke på møtet hos landbruks- og matministeren i dag. Kjeden sendte likevel et brev med sine synspunkter. Les hele brevet her.
Les også:
Vil kjøpe valutahandlers villa på tvangssalg
«Dybde har veket plass for gøy. Vi er i ferd med å lolle hjernene våre i hjel»
Dette overrasker oljeanalytikerne
Hun skal endre norsk arbeidsliv
Småsparere tar høy risiko i Kina
Selger luksushoteller for å stille kausjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.