Så godt som alle kylling­­­produsenter i Norge gir broilerne sine et stoff som heter narasin i fôret hver dag. Dette skal forebygge to vanlige hønsesykdommer. Stoffet er regnet som trygt av matmyndigheter i både Norge og EU. Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) mener bruken av narasin må stanses nå.

INGEN FERIE. Stortingspolitiker og bonde Per Olaf Lundteigen skal arbeide på gården i Vestfossen i Buskerud i hele sommer.
INGEN FERIE. Stortingspolitiker og bonde Per Olaf Lundteigen skal arbeide på gården i Vestfossen i Buskerud i hele sommer.
 

- Stoffet narasin seiler under falskt flagg. Det er patentsøkt som antibiotika, men markedsføres som noe annet, sier Lundteigen.

Tore Midtvedt, professor i mikrobiologi ved Karolinska institutet i Sverige, mener at narasinbruken må stoppes så fort som mulig.

Narasin kan trigge for multiresistens hos bakterier, sier han. (Les på DN+)

 

Uanstendig

Lundteigen har en klar oppfordring til norske myndigheter: Få en slutt på bruken av narasin nå, så fort som mulig.

- Noe annet er uanstendig, sier Lundteigen.

Han mener at bransjen nå må gjøre mer for å rydde opp i at over 30 prosent av norske kyllinger inneholder antibiotikaresistente bakterier, av typen ESBL.

- Norsk kylling må på lik linje med all annen norskprodusert mat være fri for antibiotikaresistente bakterier, noe de ikke er i dag, sier Lundteigen, som mener at en del av opprydningen må bestå i at bransjen slutter med såkalt profylaktisk, altså forebyggende, bruk av narasin i kyllingfôr.

Han vurderer å fremme et forslag på Stortinget med mål om å stanse denne omfattende bruken.

Høyere kostnader

Lundteigen, som selv er bonde, innser at tiltaket vil føre til høyere kostnader for kyllingbøndene, fordi narasin gjør at kyllingene kan stå tettere uten å bli syke. I tillegg gjør stoffet at kyllingene vokser raskere.

- Å slutte med narasin vil innebære en bedre kvalitet på norsk kylling, og vil føre til en høyere pris på kyllingen. Det er helt logisk. God kvalitet, det koster, sier Lundteigen.

Han synes det er uholdbart å ha en produksjonsmåte som gjør at bøndene er avhengig av å ha antibiotika i fôret.

- I kyllingproduksjon har det vært et ensidig fokus på å produsere på kortest mulig tid, og det har vært en oppmerksomhet på pris som har gjort at den sunne holdningen til kvalitet og trygg mat er blitt utfordret.

Les også:

Nå øker bekymringen for verdensøkonomien

- Bekymring for svak etterspørsel

Ingen bud på omstridt villa  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.