Du har jobbet for en slikk og ingenting i månedsvis, kanskje år. Så en dag løsner det, og en investor står på døren med noen millioner kroner. Men å vite hva som er riktig bruk av pengene kan være alt annet enn åpenbart.
Agnes Dyvik (25), André Wærness-Vold (26) og Mari Hæreid (26) startet Vio Media for to år siden. Målet er å bli et Netflix for magasinjournalistikk.
For to uker siden ble tjenesten lansert, samtidig kom den første investeringen i selskapet på plass: tilsammen 2,8 millioner kroner fra Kjeller Innovasjon og private investorer tilknyttet Angel Challenge-nettverket, samt etableringsstøtte for fase to fra Innovasjon Norge.
Til nå har gründerne levd på oppsparte midler og studielån. Det har de tenkt å fortsette med, og i stedet bruke pengene på lønn til å ansette fire-fem andre som kan sette fart i selskapet.
– Vi kommer også til å ta ut lønn på et tidspunkt, men prioriterer andre ting foreløpig. Det blir i alle fall ikke før sommeren, sier daglig leder Agnes Dyvik.
Det gjør de lurt i av flere grunner – også økonomiske – mener oppstartsinvestor Erik Hagen i Viking Venture. Å klare seg på lite lønn kan la gründere beholde større eierskap i selskapet, som igjen kan være en viktig motivasjonsfaktor.
Livet uten lønn
Markedsansvarlig Mari Hæreid i Vio har blogget om gründerlivet på DNgründer, deriblant hvordan man løser livet uten lønn.
Booking av møter hos motparten rundt 12 i håp om gratis lunsj og ulltøy inne for å spare på strømmen har vært noe av oppskriften for å få hverdagen til å gå rundt.
Ifølge gründernes egen opptelling på kontoret har det fra oppstart til lansering av produktet 10. februar gått med 46 kilo Bjørn havregryn, 114 pakker Wasa Husman-knekkebrød og 188 pakker Mr. Lee-nudler på kontoret.
– Vi har gått fra knekkebrød til nudler. Det går rett vei, sier Hæreid.
Litt spanderte de likevel på seg da pengene var i boks:
– Vi har også oppgradert Adobe-pakken vår så vi ikke lenger deler på ett abonnement og blir logget ut hver gang noen andre logger inn, sier Hæreid.
En dollar om dagen
Også en av verdens mest kjente entreprenører, Elon Musk (44), har trukket frem viktigheten av å kunne klare seg med minimalt av penger som gründer. På podkasten til astronomen Neil de Grasse Tyson fortale Musk ifjor om hvordan han på college levde på et matbudsjett på én dollar om dagen i en hel måned. Musk beskrev det hele som et eksperiment for å se om han hadde det som trengtes for å bli en entreprenør.
Tilbakemeldingene har likevel vært delte på prioriteringen, forteller gründerne i Vio.
– Noen sier det er viktig å prioritere lønn selv også, sier Dyvik.
– Mange legger til grunn dette med at personlig livskvalitet er viktig, legger Wærness-Vold til.
– Men 2,8 millioner kan se ut som verdens største pengepott når du får den, men når du begynner å regne på det, rekker det ikke så langt, sier han videre.
Gründerne er likevel klare på at de ikke automatisk ville gitt det samme rådet til andre. Men de er i en livssituasjon hvor «vi kan satse alt», ifølge Dyvik.
– Det er nå vi kan gjøre noe sånt som dette. Vi har ikke barn og hus som vi må betale på, sier Wærness-Vold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.