Norsk Presseforbund, Norges Journalistlag og Norsk Redaktørforening vil støtte Edward Snowden i hans sak mot den norske staten.
Det sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.
- Vi har gått til det skritt, etter å ha forankret det grundig med våre medlemmer. Vi skal bli partshjelpere i Edward Snowdens sak mot den norske stat. Det er ikke så ofte vi gjør dette noe som dette, sier Kjersti Løken Stavrum.
Amerikanske Edward Snowden ble tidligere i år tildelt årets Ossietzky-pris. Den norske PEN-klubben har forsøkt å få prismottakeren til Norge i november.
Les også: Snowden får norsk ytringspris
Til sak
- Snowden er en varsler i våre øyne, og fortjener derfor vernet til å kunne komme til Norge og motta en pris for sitt arbeid, sier leder i Norsk Journalistlag Thomas Spence.
Snowden gikk i april til sak mot den norske stat, ved Justisdepartementet, for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere han til USA dersom han kommer i november.
- Uansett hva man ellers måtte mene om Snowden-saken, blir det et paradoks om Snowden ikke kan komme til Norge og motta en pris uten å bli pågrepet, sier leder i redaktørforeningen Arne Jensen.
Les også: Edward Snowden går til sak mot den norske staten
- Prinsipielle, brede perspektiver
Dersom de norske presseorganisasjonene blir godkjent som partshjelpere, vil de kunne bidra ved å møte i retten, og tale organisasjonenes sak dersom det blir muntlige forhandlinger.
- Alt vil være koordinert med Snowdens advokater. Det blir de prinsipelle, bredere perspektivene vi vil ønske å fokusere på, sier advokat Jon Wessel-Aas, som vil være organisasjonenes representant i retten dersom tingretten godkjenner søknaden om å bli partshjelpere.
Redaktørforeningen og presseforbundet var nylig partshjelper for filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, da PST ønsket tilgang til hans upubliserte materiale fra en dokumentar om radikale islamister i Norge.
- To av punktene i siktelsen mot Snowden i USA er slik at om du står tiltalt for dem er det ikke noe gyldig forsvar å vise til ytringsfrihet eller at det er i allmenhetens interesse å vite. Det ville man hatt mulighet til i Norge, mener Wessel-Aas.
Mer mediestoff? Hold deg oppdatert med DN Ettebørs på Facebook og Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.