NRK har nettopp sendt ut faktura på kringkastingslisensen til nesten to millioner norske husstander.
De 1378,08 kronene hver eneste eier av et tv-apparat bidrar med to ganger hvert år, er med på å finansiere NRKs innholdstilbud på tv, radio og internett.
I 2014 fikk NRK inn tilsammen 5,3 milliarder kroner i lisensmidler fra norske tv-seere.
En halv milliard ekstra
Men NRK henter også inn betydelige beløp på sene betalere.
Fristen for å betale giroen du nettopp fikk i postkassen er 31. juli.
Les også: Plomberer TV-en for å slippe lisensen
Tall DN har fått fra NRKs lisensavdeling i Mo i Rana viser at svært mange ikke husker å betale i tide. Hvis NRK må purre på innbetalingen, påløper det 15 prosent tilleggsavgift.
I hele 2014 sendte NRK ut 487.069 slike purringer, fordelt på de to terminene.
Samlet måtte sene lisensbetalere ut med hele 93,6 millioner kroner i tilleggsavgift i 2014.
Legger en sammen all tilleggsavgift som er betalt de siste fem årene (se grafikk), har dette gitt NRK ekstrainntekter på tilsammen 472 millioner kroner.
Les også: Vil heve lisensen med 70 kroner
Etter første termins forfall 31. januar i år, måtte NRK sende ut 260.000 purringer.
Miljøvennlig med eFaktura
Freddy Lysfjord er leder for NRKs lisensavdeling. Han sier folks betalingsvillighet er økende, noe som trolig skyldes økt bruk av avtalegiro og e-faktura. Lysfjord har følgende råd til dem som ønsker å slippe å betale mer i lisens enn høyst nødvendig.
– Det aller beste er eFaktura i kombinasjon med avtalegiro. Da får du regningen digitalt. Det er positivt for miljøet og du kan legge inn betalingen på forfallsdato, sier Lysfjord.
– Skaper det trøbbel for folk at forfallet i sommer er 31. juli?
– Nei, det ser ikke slik ut. Det er større andel som betaler i tide ved forfall 31. juli enn ved forfall 31. januar. Vi sender ut faktura allerede i juni med tanke på at vi skal nå de fleste før de drar på ferie. Da kan de betale lisensen allerede nå. Og med den teknologiske utviklingen med smarttelefoner kan man jo nå betale regninger hvor som helst. Dermed bør det ikke være noe problem for de fleste å forholde seg til betalingsfristen. Men det er klart alder og tilvenning til ny teknologi kan være en faktor som gjør at en liten gruppe kan ha problemer. For denne gruppen er e-faktura i kombinasjon med avtalegiro den beste løsningen, sier Lysfjord.
(saken fortsetter under videoen)
Inkasso enda dyrere
De som heller ikke betaler etter purring, får tilsendt varsel om inkasso. I 2014 sendte Lisensavdelingen ut 240.691 slike varsler.
Les også: - Det Høyre og Frp skisserer er et NRK som er en restemiddag
Selve inkassovarselet «koster» ingenting. Men dersom heller ikke dette blir betalt innen fristen som settes, vil kravet overføres Statens innkrevningssentral for tvangsinndrivelse. I forbindelse med innkrevingen påløper de et rettsgebyr, som i 2014 var på 860 kroner.
Ifjor overførte NRK Lisensavdelingen cirka 180.000 krav til Statens innkrevningssentral som grunnlag for tvangsutlegg.
Skal utredes
Kulturminister Thorhild Widvey leverte forrige fredag en melding til Stortinget om allmennkringkasting.
Samtidig besluttet hun at et ekspertutvalg skal utrede alternativer for offentlig finansiering av NRK i fremtiden. En av modellene skal ta utgangspunkt i dagens kringkastingsavgift.
Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter
Les også:
Ser NRK helt lovlig på tv, uten å betale lisens
TV 2-ansatte fyller to fly hver uke
Klikk her for å se flere saker om NRK
Klikk her for å lese flere saker om lisensen
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.