Torsdag skal Radio Metro-sjef og tidligere P4-gründer Svein Larsen diskutere overgangen fra fm til digitale radiosendinger (Dab) under bransjesamlingen Radiodager i Oslo.

Samtidig fyrer Larsen, som også er leder i Norsk Lokalradioforbund (NLR), av en rakett mot Kulturdepartementets beslutning om å slukke de riksdekkende fm-sendingene fra 2017.

– Jeg ønsker å få en vurdering av om den norske beslutningen om å slukke fm-nettet er holdbar, i forhold til de internasjonale avtaler vi har inngått og de forpliktelser Norge har påtatt seg. Jeg føler meg ikke helt trygg på at departementet har vurdert disse spørsmålene grundig, sier Larsen.

Norge: Ja. Sverige: Nei

I Norge arbeider NRK, P4 og Radio Norge intenst for å slukke fm og få Norge over på dab. Argumentet er blant annet at dette vil spare kanalene for store distribusjonskostnader og gi et bedre radiotilbud.

Men i Sverige besluttet kulturminister Alice Bah Kuhnke før sommeren ikke å gå videre med en overgang til dab, men i stedet basere seg på dagens løsning med fm i kombinasjon med webradio.

Les også: Sverige skroter dab dnPlus

ALT advokatfirma har formulert brevet der NLR ber departementet svare på hvordan slukkevedtaket er vurdert opp mot bestemmelsene i EØS-avtalen om fritt varebytte, statsstøtteregler og etableringsregler.

Valget av advokat er ikke tilfeldig, innrømmer Larsen. Bjørnar Alterskjær i ALT har tidligere vært visedirektør i juridisk avdeling i EØS-kontrollorganet Esa.

Lokalradioforbundet mener stenging av fm-nettet kan støte an mot prinsippet om etableringsfrihet i EØS og at stenging vil være et alvorlig inngrep i medlemmenes næringsfrihet. Forbundet frykter nedleggelse for mange av sine 100 medlemmer hvis fm-nettene virkelig slukkes.

Truer med Esa

NLR truer, avhengig av svarene som kommer fra kulturminister Thorhild Widvey, med å bringe saken inn for Esa.

Les også: Bilen koster over to millioner. Skal du ha radio som virker etter 2017 koster det 3270 kroner til

– Hvorfor true med å klage til Esa – er det ikke bare å gjøre det?

– Jeg vil gjerne vite om regjeringen har gjort sitt vedtak på fritt grunnlag uten å vurdere forholdet til EØS-regelverket, eller om den har gjort slike EØS-rettslige vurderinger. Hvis de ikke har gjort dette, vil det være ganske oppsiktsvekkende i et såpass stort spørsmål, som også vil kunne ha konsekvenser for andre land. Da er det grunnlag for at beslutningen må vurderes på nytt, mener Svein Larsen.

Hvis det ender med klage og seier for slukkemotstanderne i Esa, minner Larsen om at det er Esa som har siste ord. – Ikke regjeringen og Stortinget, sier han.

Svein Larsen regner med at andre europeiske land vil følge behandlingen av Norges fm-slukking med stor interesse.

– Fordi Norge er første land som skal slukke fm, er vi en slags prøvekanin. Andre land vil avvente hva som skjer i Norge, sier han.

Kulturdepartementet bekrefter å ha mottatt brevet fra Norsk Lokalradioforbund tirsdag.

– Det vil bli besvart så raskt som mulig, men vi har ikke noen umiddelbar kommentar til innholdet nå, opplyser kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Facebook skal lage misliker-knapp

Totalt fravær av «Wendyeffekt» - filmpremiere ble rammet av «Bølgen»

- Dette er veldig kynisk dnPlus  

 

(Video - slik ser Snøhetta for seg en ny taubane til toppen av Virgolo-fjellet i den italienske byen Bolzano:)

Nytt fra Snohetta
Redigert film fra Snøhettas nye prosjekt
01:43
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.