Stortingsrepresentant Ib Thomsen sitter i Familie- og kulturkomiteen for Frp. Han er glad for at Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for momsfritak for digitale medier, og konstaterer at det nå er flertall for dette på Stortinget.
Les hele saken der Støre åpner for null moms på digitale nyhetsmedier: Tilbyr gulrot, krever måtehold
Går inn for lik moms og nullsats
- Finansminister Siv Jensen var ganske klar i en spørretime i Stortinget. Vi har sagt at vi går inn for lik moms og nullsats. Hvis man flytter papirlesere over på elektronisk lesing vil regnestykket bli et nullsumspill. Det vil ikke koste staten noen ting. Jeg er enig i at man ikke skal avgiftsbelegge det skrevne ord. Endelig har Støre og co forstått hvor viktig dette er for lokalavisene landet rundt, etter åtte år i regjering, sier Thomsen.
- Når kommer dette?
- Jeg mener at for næringen og for avisene rundt omkring i hele landet så skriker det etter en løsning. Jeg vurderer det som at det haster. Det skal ikke gå mange år, og jeg mener signalene bør komme nå til høsten i forbindelse med budsjettet. Det er jo flertall med oss og Ap, sier Thomsen.
Uavklart i Høyre
Høyre kunne tirsdag ikke gi noe klart svar på når partiet avklarer sitt standpunkt.
- Hvilken sats vi ønsker å lande på er noe vi jobber med nå, sier Kårstein Eidem Løvaas, mediepolitisk talsmann i Høyre.
Les hele saken her: - Klart uttrykk for en planøkonomisk tankegang
KrF og Senterpartiet er med
Ap og Frp mangler imidlertid én stemme for å banke digitalt momsfritak gjennom på Stortinget. Den er etter alt å dømme KrF klar til bidra med.
Finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen, sier hans parti går inn for momsfritak for digitale nyhetsmedier.
- Flere land tar nå grep for å styrke medienes stilling. Momsfritaket for aviser har vært viktig for mediemangfoldet og ytringsfriheten. Nå må vi gjøre det samme for digitale medier. Vi har forventninger om at dette kommer i statsbudsjettet, sier Syversen i en pressemelding.
Også Senterpartiet går inn for nullmoms.
- Vi går inn for en null-null-modell, med momsfritak både i digitale medier og papiraviser. Vi mener dagens modell ikke lenger holder seg i den omstillingen mediebransjen er inne i, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad.
Senterpartiet er enig med Ap at momsfritaket bør følges av en viss moderasjon i aviskonsernene.
- Særlig på utbyttepolitikken, sier Arnstad.
Venstre åpner for null
Venstre har programfestet at partiet vil ha lik lav moms på digitale medier.
- Vi er åpne for å diskture ned mot nullmoms, uten at vi har konkludert noe enda, sier Venstres mediepolitiske talsmann Terje Breivik.
Han synes det er bra at Ap tar innover seg at det er nødvendig å gjøre noe som sikrer kvalitetsjournalistikk, uavhengig av plattform, men kan ikke si når partiet bestemmer seg for hvilken momsløsning de vil ha.
- Det er vanskelig å si. Nå starter stortingsperioden igjen i oktober, og jeg skal bruke tiden frem til det med blant annet å jobbe med denne problematikken og møte ulike aktører i mediebransjen, sier Breivik.
Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @bjorneckblad og @DN_Etterbors på Twitter
Les også: – Jeg trenger jo åpenbart veiledning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.