NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sier NRK aldri vil sende folk inn i områder som kontrolleres av den ekstreme islamistgruppen Den islamske staten (IS).

- Så lenge dette har stått på har det aldri vært aktuelt for oss å sende folk inn i områder IS kontrollerer eller er i ferd med å få kontroll over, sier Kalbakk.

Truer USA

En propagandavideo fra den ekstreme islamistgruppen Den islamske staten (IS) som ble lagt ut på YouTube tirsdag viser ifølge CNN halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

I videoen truer IS også med å ta livet av en annen amerikansk journalist hvis USAs president Barack Obama ikke stanser landets militære operasjoner i Irak. Dette er antatt å være Steven Sotloff, som ble kidnappet på grensen mellom Syria og Tyrkia i 2013 og har arbeidet for magasinene Time og Foreign Policy.

I videoen kneler James Foley ved siden av en mann kledd i svart. Han leser opp en beskjed der han, trolig under tvang, sier at hans egentlige drapsmann er Amerika.

Foley sier også at han skulle ønske han kunne hatt et håp om frihet og å kunne se familien sin igjen.

Talsperson Caitlin Hayden i USAs National Security Council uttaler til CNN at etteretningstjenesten arbeider så raskt den kan med å verifisere om videoen er ekte. Foleys mor la tirsdag ut en melding på Facebook om at hun aldri har vært stoltere av sønnen, som ga sitt liv for å fortelle verden om lidelsene til det syriske folk.

Foley forsvant nordvest i Syria 22. november 2012, nær grensen til Tyrkia. Frilanseren jobbet på det tidspunkt for nettavisen GlobalPost.

Rundt 20 journalister savnet

CNN melder at det ifølge The Committee to Protect Journalists er rundt 20 journalister som er meldt savnet i Syria. Mange av dem holdes trolig fanget av IS.

- For IS er dette på en måte en grusomhet i rekken av etter hvert svært mange grusomheter. Men når det er journalistkollega som blir henrettet kjenner man ekstra på det for egen del, sier NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Påminnelse

Han sier henrettelsen er en påminnelse om at dette er ustabile og farlige områder å jobbe i.

- Det har vi vært klar over lenge, men det er noe vi aldri må glemme når vi har journalister som utfører denne farlige og viktige jobben. Når det gjelder situasjonen for våre medarbeidere i Irak og Syria, gjør vi grundige sikkerhetsvurderinger. Både av om vi skal reise inn til disse områdene, hvor vi skal reise og hvordan våre folk på bakken opptrer når de er der, sier Kalbakk.

NRK har nå reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen på plass i Erbil i Nord-Irak sammen med en egyptisk fotograf.

- Vi har selvfølgelig gjort grundige vurderinger av dette. Men dette er kurdisk-kontrollerte områder og vurdert som et av de minst usikre områdene å være i i Irak.

- Så dere kommer fortsatt til å holde dem der?

- Ja, slik ser det ut nå, men dette gjør vi selvfølgelig løpende vurderinger av hver dag. Foley ble jo så vidt jeg forstår kidnappet i Syria. Jeg har jo ingen oversikt over vurderingene som ble gjort da, sier Kalbakk.

NRK har også hatt reportasjeteam inne i Syria, men da med spesielle sikkerhetsforanstaltninger.

- De gangene vi har vært i Syria siden borgerkrigen brøt ut har vi brukt et veldig strengt opplegg og stort sett fulgt nødhjelpskolonner og –arbeidere som har stått under militær beskyttelse av enten regimestyrker eller opprørere, sier Kalbakk.

Han sier at det å dekke denne typen konflikter alltid er en vanskelig balansegang mellom det viktigste, sikkerheten til NRKs journalister, og det å kunne rapportere førstehånds fra konflikter som verden trenger å få vite om.

- Ligger det ikke i IS’ natur som en ekstremistisk organisasjon å kunne angripe utenfor sitt eget område?

- De er midt i en offensiv og det foregår jo kamphandlinger hele tiden. Men enn så lenge er de bundet av at de beveger seg langs bakken. Det betyr at vi kan opprettholde en sikkerhetsmargin mellom der våre folk er og der frontene i kampene står. Men dette må være en løpende vurdering vi gjør hver dag, sier Kalbakk.

Han opplyser at NRK i tillegg til sine egne folk i området også bruker ekspertisen i Utenriksdepartementet, hjelpeorganisasjoner og kolleger i andre store mediehus som BBC, SVT og DR, samt kollegene i andre norske medier for å vurdere truselbildet.

TV 2 krever sikkerhetskurs

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther har nettopp fått hjem reporter Kjetil Iden og fotograf Aage Aune fra Erbil-området i Irak.

- Vi setter som krav at våre folk som skal inn i slike områder har gjennomført et sikkerhetskurs hos sikkerhetsfirmaet AKE, som også leverer trusselvurderinger. Foley-drapet medfører ikke endringer i TV 2s rutiner, sier Årsæther.

- Sikkerhetsvurderiner gjør vi fortløpende i forhold til det løpende bildet der nede. Vi har ganske gode rutiner på dette. Vi får også analyser og råd fra AKE om hvilke områder det er tilrådelig å dra inn i og hvilke områder vi ikke skal dra inn i. Vi ser desverre ofte at frilansere som Foley er mer utsatt, sier Årsæther.

Bruker grusomheter

Jane Throndsen, konstituert nyhetsredaktør i VG, opplyser at mediehuset har en person, med delegert ansvar fra sjefredaktøren, som har ansvar for alle sikkerhetsvurderinger og oppfølging av avisens folk i farlige områder.

Hun kaller henrettelsene til IS en «journalistisk utfordring».

- Det er viktig å ha en bevissthet rundt at IS bruker grusomheter i sin propagandavirksomhet. Det er en journalistisk utfordring å formidle hvor brutal deres fremferd er, og samtidig være bevisst på den frykten de ønsker å spre, sier Throndsen.

 

Les også:

Én av fire mistet jobben etter kriseår dnPlus

Flytter stor stjerne til liten kanal

Slutt på fotball på TV 2

TV 2 skal tettere på folk dnPlus

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.