Finanstilsynet sendte fredag i forrige uke et varsel om mulig tilbakekalling av Acta Asset Managements nødvendige tillatelser, ifølge en pressemelding.

Varselet kommer i kjølvannet av at de gjennomførte tilsyn hos Acta-selskapet i fjor. Tirsdag ble det kjent at Acta legger ned datterselskapet.

Les også: Acta legger ned selskap

– Ikke overrasket
Professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, Tor Wallin Andreassen, er ikke overrasket over kritikken fra Finanstilsynet.

 

– Dette er en bekreftelse på masse dårlig atferd over lang tid. Acta har hatt en salgskultur som har vært veldig aggressiv og en kultur som ikke er ønskelig. Navnet Acta er knyttet til en dårlig forretningspraksis, dårlig atferd og en ledelse som har vegret seg for å handle resolutt. Nå kommer resultatene, sier Andreassen til NTB.

Han mener kritikken er svært alvorlig for selskapet, som allerede har vært mye i mediene den siste tiden for kritikk mot sine rådgivningstjenester og senest for rettssaken om mulig innsidehandel.

– Etter min mening er merkenavnet Acta ødelagt. Kritikken fra Finanstilsynet er som et mørkegult kort i fotball. Det er meget sterk tilsnakk. Med så mye negativ omtale som har vært den siste tiden, er spørsmålet hvor lenge Acta kan operere i markedet før folks holdninger blir slik at de ikke lenger ønsker å handle med Acta. Faller inntektene fortere enn kostnadene, vil det bety den endelige spikeren i kista, sier professoren.

Legger ned selskapet
Acta opplyser tirsdag at de vil legge ned det aktuelle selskapet.  

– Vi har lenge vurdert en strategisk reorganisering, og vi har innsett at vi er nødt til å gjøre endringer. Da vi fredag fikk dette varselet fra Finanstilsynet besluttet vi å avvikle selskapet for å unngå usikkerhet for kunder og ansatte, sier styreleder i Acta Holding ASA, Alfred Ydstebø, til NTB.

Forstår kritikken
Ydstebø tror også selv at saken vil påvirke selskapet negativt.

– Tilliten har vært svak en lang periode, og dette er ikke akkurat forsterkende, sier han.

Styrelederen tror likevel ikke at negative medieoppslag vil skremme kundene.

– Vi har i dag rundt 80.000 kunder og de fleste av disse er fornøyde. Det kan bli vanskeligere å skaffe nye kunder, men for eksisterende kunder tror jeg ikke dette vil være noe problem. Vi har også sett tidligere når det har vært slike episoder at når ting roer seg, så går det bra, sier han.

Risikobasert tilsyn
Innholdet i varselet til Acta er unntatt offentlighet, og direktør for markedstilsyn i Finanstilsynet, Eirik Bunæs, ville overfor NTB ikke gi noen ytterligere kommentarer rundt bakgrunnen for det. Han sier Finanstilsynets endelige vurderinger vil offentliggjøres etter svarfristen 24. februar.

Acta skriver i sin pressemelding at «Styret i Acta Asset Management har forståelse for en del av kritikken som Finanstilsynet kommer med og tar den på største alvor. Dog er styret på enkelte punkter uenig i tilsynets faktaforståelse. Dette vil bli adressert i et svarbrev innen fristen den 24. februar 2012». Ydstebø vil ikke gi noen ytterligere kommentarer til dette.

Selskapet opplyser at de skal redusere sine kostnader i størrelsesorden 120 millioner kroner. Dette vil innebære nedbemanninger, men Ydstebø vil ikke si hvor mange det vil være snakk om.

Acta-aksjen var nede i 0,98 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Det er 30 prosent lavere enn før selskapet ble suspendert dagen før. Tirsdag ble det omsatt aksjer for 8,6 millioner kroner i selskapet. (©NTB)

Les også:
Acta legger ned selskap


Acta-aksjen tatt ut av handel

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.