Idag legger Finanstilsynet frem rapporten Finansielle utviklingstrekk 2012.
- Våre undersøkelser viser at retningslinjene for boliglån har bidratt vesentlig til å redusere utlån med høy belåningsgrad. Samtidig er det fortsatt behov for en generell forbedring av forsvarlighetsvurderingene knyttet til utlån der kunden har likviditetsunderskudd og/eller høy belåningsgrad, mener finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.
Han mener det er rom for forbedringer i en del banker.
- Dette tar vi opp med bankene det gjelder. Blant annet har noen banker foruroligende høy andel lån som går utover 85 prosent belåningsgrad, og noen banker har kunder som ikke tåler en renteøkning på fem prosent, sier Baltzersen.
Blant aktuelle tiltak for å bøte på dette peker han på:
- angivelse av klare forsvarlighetskriterier
- forbedret opplæring i utarbeidelse av kredittnotater og retur av kredittnotater som ikke holder tilfredsstillende kvalitet
- bankene bør styrke etterkontrollen av forsvarlighetsvurderingene
Forventer at bankene tilpasser seg
En undersøkelse Finanstilsynet har gjennomført viser at alle bankene hadde lagt til grunn maksimal belåningsgrad på 85 prosent i egne retningslinjer, og tilsvarende 70 prosent for rammekreditter. Et rentepåslag på fem prosentpoeng ved vurdering av betalingsevne var i all hovedsak inkludert i bankenes egne retningslinjer.
Flertallet av bankene bekreftet at det var fastsatt interne krav om nedbetaling fra første termin for lån som overstiger 70 prosent belåningsgrad. Kravet om at belåningsgraden skal omfatte alle lån med pant i boligen var i mindre grad nedfelt i de interne retningslinjene.
- Finanstilsynet forventer at bankene tilpasser de interne retningslinjene til Finanstilsynets retningslinjer om forsvarlig boligfinansiering, står det i rapporten.
Av totale saker gjennomgått i tilsynene hadde 14 prosent av lånene en belåningsgrad over 85 prosent. Det var store variasjoner mellom bankene.
Totalt var det innvilget lån med likviditetsunderskudd i 8 prosent av lånsakene.
Boliglånsundersøkelsen
Finanstilsynets ferske boliglånsundersøkelse viser at gjennomsnittlig belåningsgrad på den totale utlånsporteføljen i boliglånsundersøkelsen var 51 prosent.
17 prosent av lånene hadde en belåningsgrad utover 85 prosent av boligens verdi.
I fjor hadde 26 prosent av lånene en belåningsgrad utover ut over 90 prosent. Den undersøkelsen ble gjort før egenkapitalkravet ble hevet fra 10 til 15 prosent.
Andelen lån med høy belåningsgrad var særlig høy for lån som gikk til kjøp. Her hadde 27 prosent av lånene en belåningsgrad utover 85 prosent, hvorav 11 prosent gikk utover 100 prosent.
For lån til andre formål, refinansiering av eksisterende boliglån, hadde 11 prosent av lånene en belåningsgrad utover 85 prosent.
I tilsvarende undersøkelse i 2011 hadde 38 prosent av lånene som gikk til kjøp en belåningsgrad utover 90 prosent, mens tilsvarende gjaldt 12 prosent for lån som gikk til andre formål.
Lån gitt til låntakere under 35 år hvor formålet var kjøp av bolig, utgjorde 32 prosent av lånene som inngikk i årets undersøkelse. Det er særlig lån til låntakere under 35 år som har en høy belåningsgrad.
Hele 43 prosent av disse lånene hadde en belåningsgrad som gikk utover 85 prosent, hvorav 19 prosent gikk utover 100 prosent I 2011 utgjorde andelen lån til kjøp utover 90 prosent belåningsgrad 48 prosent.
Les også:
Urolig over boligprisene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.