- Jeg er fortvilet, skriver sjefstrateg Albert Edwards i Societe General i sitt siste nyhetsbrev.

Det er blant annet uttalelser fra den påtroppende sentralbanksjefen i Storbritannia, Mark Carney, som gjør aksjestrategen alvorlig bekymret.

Trykke-happy
Den sittende sentralbanksjefen i England, Sir Mervyn King, har antydet at man nærmer seg grensen for hvor mye sentralbankene kan støtte økonomien med såkalte kvantitative lettelser (f.eks pengetrykking, lave renter og oppkjøp av gjeld, red.anm.).

Carney, derimot, sa nylig at han er villig til å være enda mer aggressiv enn mannen han skal overta jobben til 1. juli - altså blant annet trykke opp enda mer penger.

- Holdningen til slike som ham synes å være at dersom ikke kvantitative lettelser hjelper er det et tegn på at de må gjøre enda mer av det samme, eller flere variasjoner av det samme, skriver Edwards.

Albert Edwards
Albert Edwards (Foto: JONATHAN PLAYER)

- Å, herregud!
Og det kan få helt katastrofale følger, mener han.

Tar jeg feil, skal jeg fundere over det morsomme penge-mirakelet, og aldri mer trenge å bekymre meg igjen. Bob Janjuah

- I 2005 beskrev jeg Alan Greenspan som en økonomisk krigsforbryter, mens de fleste andre hadde bestemt seg for at han var "den største sentralbanksjefen som noensinne har levd". Derfor ringer alarmklokkene mine når jeg nå hører at noen kommentatorer er så begeistret for utnevnelsen av Mark Carney til ny sentralbanksjef i England, at de allerede omtaler ham som "verdens største sentralsjef". Å, herregud! utbryter Edwards.

Carney er i dag sentralbanksjef i Canada - og mange mener han har æren for at landet har vært forskånet for finanskrisen. Men Edwards mener hans metoder potensielt kan lede til en mye verre krise på lang sikt - og at fraværet av katastrofe så langt ikke beviser det motsatte.

- Det er som med han som falt ut av skyskraperen og sier trøstende til seg selv for hver etasje han passerer: Så langt alt vel, så langt alt vel, så langt alt vel. Ut fra alt jeg har lest ham si så langt, vil han trolig sitte igjen med samme ettermæle som Greenspan fikk til slutt: "Antagelig en av de mest ødeleggende sentralbanksjefer noensinne".

Medisin i små doser, gift i store
Edwards er ikke bare redd for Mark Carney. Også USAs sentralbanksjef Ben Bernanke og andre sentralbanker som kommer med stadig nye kvantitative lettelser i forskjellige former og innpakninger får gjennomgå.

- King (den nåværende sentralbanksjefen i England) og Bernanke er også farlige. Det som bekymrer meg er deres overmot. På den ene siden aksepterer de at kvantitative lettelser er en medisin i små doser, men en gift i store. Samtidig er de skråsikre på at de vet nøyaktig hvor stor dose økonomien tåler.

Han understreker at han ikke sier at kjemepeinflasjon er uungåelig som følge av pengetrykkingen. Men de som påstår at det ikke er fare for det, har ikke lært noe av historien, mener han - og siterer til slutt sin favorittkollega, aksjestrategen Bob Janjuah:

"Om litt - i løpet av de neste 18-24 månedene - vil vi få svaret på hvorvidt det vi er vitne til er utviklingen av en ny katastrofe. Hvis jeg tar feil, at vi virkelig har funnet det økonomiske nirvana, enkelt og greit ved at sentralbankene trykker penger og tar opp enorm gjeld - da vil jeg uten å nøle nyte fremtiden, fundere over det morsomme penge-mirakelet, og aldri mer trenge å bekymre meg for økonomiene eller vekst noen gang igjen".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.