Handelsbanken Capital Markets oppjusterer nå prognosene for utviklingen i norsk økonomi. I den halvårlige konjunkturrapporten som ble lagt frem tirsdag innrømmer meglerhusets økonomer at norsk økonomi har utviklet seg noe bedre enn de så for seg i april.
Flere risikofaktorer
Men farene lurer fortsatt - også her hjemme.
- Den langsiktige risikoen knyttet til husholdningenes høye gjeldsbelastning, et relativt høyt kostnadsnivå og stor oljeavhengighet har økt, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken tirsdag.
Etter «svært frisk» vekst i norsk økonomi første halvår ser Wolden Bache nå tegn til litt avmatning i andre halvår.
- En avmatning som nok vil vare inn i neste år, men som likevel innebærer god vekst.
Meglerhuset venter at BNP-veksten i Fastlands-Norge blir 3,8 prosent i år og 2,8 prosent neste år før veksten igjen tar seg opp i 2014.
- Høy befolkningsvekst gjør at veksten per innbygger ikke er like imponerende. Spriket mellom oljebaserte og ikke-oljebaserte næringer fortsetter. Fortsatt høy arbeidsinnvandring kan bety at arbeidsledigheten stiger litt fremover, men ikke mer enn at vi venter at ledigheten slik den måles i AKU blir 3,3 prosent neste år, skriver seniorøkonomen i rapporten.
Hever før andre sentralbanker
Meglerhuset tviler på at neste års lønnsvekst blir like sterk som i år, men understreker at lønningene vil fortsette å øke i langt raskere tempo enn hos våre naboland.
- Likevel holder inflasjonen seg lav, slik at Norges Bank ikke får hastverk med å heve rentene. Tentativt ser vi nå for oss en første renteheving i august neste år, fulgt av en til i desember det året. Ikke desto mindre tror vi Norges Bank vil begynne å heve før de andre sentralbankene, noe som nok vil få kronen til å styrke seg videre - vi tror til 7,10 mot euro, skriver Wolden Bache.
Det vil i så fall bety at kronen styrkes til et rekordsterkt nivå mot den felleseuropeiske valutaen. Kronens aller sterkeste notering mot euroen noensinne var på 7,21 kroner 9. januar 2003. I dag handles en euro til 7,40 kroner.
Meglerhuset venter at kronen vil styrkes til 7,25 kroner for en euro på tre måneders sikt og at den på seks måneders sikt vil bryte rekordnivået og nå 7,20 kroner for en euro. Siden vil den styrkes ytterligere til 7,10 kroner for en euro, ifølge rapporten.
- Selv om dette er vårt hovedscenario kan en markert styrking av kronen eller en forverring av krisen i eurosonen føre til at renteoppgangen blir enda langsommere, eller endog at renten kuttes. Det er heller ikke vanskelig å se for seg alternative hendelsesforløp som kan få norske renter til å stige betydelig raskere, skriver Wolden Bache.
Kan få betydelig korreksjon i boligprisene
Renten vil stige raskt dersom det for alvor blir fart i verdensøkonomien igjen, men Handelsbanken-økonomene mener et stagflasjonsscenario, med stagnerende vekst og høy inflasjon, er like sannsynlig.
- Flaskehalser og knapphet på arbeidskraft oljenæringene og byggesektoren kan gi økt kostnadspress og raskere oppgang i inflasjonen her hjemme. Høye renter vil først og fremst merkes av husholdningene, som har tatt på seg stor gjeld. En betydelig korreksjon i boligprisene kan vi da heller ikke ser bort fra, skriver Wolden Bache.
SEB er også blant meglerhusene som tror på rekordsterk krone. Sjefanalytiker Erica Blomgren tror kronen vil gå helt ned til 6,90 kroner for en euro på tre til seks måneders sikt.
- Vi skal teste nivået under syv mot euroen i løpet av de kommende tre til seks månedene. Det er en aggressiv prognose, men Norge har helt klart enestående fundamenter sammenlignet med andre valutaer, sa Blomgren til DN.no tidligere denne måneden.
Les mer:
Gigantsalg vil gi krone-knekk
Handelsbankens kroneprognoser
Les også:
<b>Sterkeste krone på 9,5 år mot euro: Tror kronen knuser alle rekorder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.