Tyske velgere vet for lite om økonomiske spørsmål til å stemme på det nye eurofiendtlige partiet AfD, sier partiets leder.

Han mener det er grunnen til den lave oppslutningen partiet får få uker før valget.Tyskerne skal velge ny nasjonalforsamling 22. september.

En fersk meningsmåling viser at Alternativ for Tyskland (AfD) har støtte fra bare 2 prosent av de spurte, klart under sperregrensen for representasjon i Forbundsdagen, som er på 5 prosent.

– Bare et mindretall bryr seg om valutaspørsmålet og forstår det sånn noenlunde. Når vi snakker med folk på gaten, hører vi at kanskje en femdel virkelig er interesserte i økonomi og euroen og har grunnleggende forståelse av slike saker, sier AfD-sjef Bernd Lucke oppgitt.

Abstrakt
– Alle forstår hva en atombombe er. Men euroen er abstrakt, og krever en viss grad av innsyn, fortsetter Lucke, med henvisning til miljøvernpartiet De grønne som henter oppslutning ikke minst fra tyskere som frykter kjernefysiske våpen.

En fersk meningsmåling fra det anerkjente instituttet Forsa i ukemagasinet Stern gir de konservative regjeringspartiene CDU/CSU en oppslutning på 40 prosent. Deres høyreliberale koalisjonspartner FDP får 5 prosent.

Det sosialdemokratiske opposisjonspartiet ligger an til en oppslutning på 23 prosent, De grønne til 13 prosent og venstresosialistiske Die Linke til 8 prosent. Men AfD får bare 2 prosent, og kommer dermed trolig ikke inn i Forbundsdagen.

Euroen
Partisjef Lucke mener tyskerne ikke har forstått at EUs felles valuta euroen er «en kunstig og unødvendig konstruksjon». I et intervju med nyhetsbyrået Reuters sier han at ikke bare kriseland som Hellas, men også stormakter som Tyskland og Frankrike bør forlate eurosamarbeidet.

– Ut fra et økonomisk synspunkt ville det være fornuftig også for Frankrike å gjeninnføre en nasjonal valuta, framholder AfD-lederen.

– Da kunne franskmennene skrive ned denne valutaen mot den tyske, og dermed styrke sin konkurranseevne, sier Lucke.

Alternativ for Tyskland ble lansert med brask og bram i februar i år. Politiske analytikere er ikke enige om hva de skal kalle partiet, bortsett fra eurofiendtlig: Noen mener det nærmest er konservativt, mens andre betegner det som høyrepopulistisk.

Les også:
Samsungs egentlige ener (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.