Det er store bevegelser i Frontline-aksjen mandag etter at aksjen skjøt opp 30 prosent før helgen.
Sterk rateoppgang
Flere analytikere har pekt på sterk rateoppgang som grunnlag for aksjeoppgangen, med doble nivåer i forrige uke.
Analytiker Ole Slorer i Morgan Stanley mener at det at skipsredere er i stand til å generere en slik rateoppgang, bekrefter hans hypotese om at tankmarkedet vil oppleve bunn innen slutten av 2012, ifølge en oppdatering mandag.
Han forklarer rateoppgangen med geopolitisk usikkerhet som følge av iransk produksjon samt økt etterspørsel i Østen. Antall slutninger til Kina har de seneste to ukene steget til 42 supertankere (VLCCer), som er 68 prosent høyere enn de foregående to ukene.
”Selv om oljetankratene mest sannsynlig vil holde seg høye frem til slutten av måneden, pleier disse kortlevde rateoppgangene å være normalen på denne tiden av året, hvor en blant annet kan huske de to siste ukene i februar 2011, hvor VLCC-ratene steg til 50.000 dollar pr dag for så å falle kort tid etter med reposisjonering av skip og hvor overtilbud dominerte markedet”, heter det..
Markert aktivitetsøkning
VLCC-ratene steg forrige uke til nivåer man ikke har sett i markedet på en stund, hvor rater fra AG til Østen økte med rundt ws 10, tilsvarende en TCE-inntjening rundt 38.500 dollar per dag.
Ratene fra Vest-Afrika til Fjerne Østen, steg hele ws 20 poeng, tilsvarende TCE-inntjening på 50.000 dollar pr dag, ifølge Poten & Partners.
Skipsmeglerforetaket peker på at aktiviteten har steget markert fra fjoråret, hvor det hittil i fjor var sluttet 254 skip i spotmarkedet fra AG, har det i år steget 25 prosent årlig til 319 slutninger.
Kinesiske befraktere står for 35 prosent av aktiviteten hittil i år, mens oljeselskapene dominerer med 62 prosent av slutningene. Aktiviteten har gjort at antall tilgjengelig skip de neste 30 dagene har falt til 66 skip, mot et gjennomsnitt på 92 skip seneste året.
- Midlertidig oppgang
Analytiker Anders Karlsen i Nordea Markets mener imidlertid ingenting fundamentalt har endret seg i tankmarkedet, og mener dermed rateopptikket er av midlertidig karakter.
- Den som har mest fordel av rateoppgangen er Ship Finance. Frontline har fått redusert sin kontantmessige breakeven, mens så skal Ship Finance ha dollar for dollar opp til det gamle nivået, sier analytikeren til TDN Finans.
- På dagens nivå får nok Frontlines aksjonærer noe igjen. Man skal imidlertid huske på at selv om ratene har gått opp seneste uken, betyr ikke det at alle båter globalt vil få samme inntjening. Mange båter er sluttet på helt andre nivåer enn det man ser i dag, sier han.
Karlsen peker på at det ikke er noe strukturelle forhold som gjør at ratene skal holde seg på dagens nivåer.
- Om slutningsaktiviteten kommer noe ned igjen, vil nok ratene komme fort ned igjen, sier analytikeren.
Nordea Markets har salgsanbefaling med kursmål 14 kroner.
Også analytiker Erik Folkeson i Swedbank First Securities mener rateoppgangen vil være av kortsiktig natur.
”Selv om rateopptikket har blitt drevet av aktivitet både øst- og vestover, venter vi at oppgangen blir kortlevd. Vi noterte 25 VLCC-slutninger fra AG forrige uke, som er ned fra 44 uken før. Tilbud av skip har blitt redusert, men markedsbalansen bør restruktureres tilbake i befrakternes hender etter raffenerivedlikehold i Østen og redusert risiko rundt Irans skipninger, etter uttalelser fra Kina om å sikre at volumer fra Iran ikke stoppes”, heter det.
Etter fredagens børsbyks på 30 prosent, gjentar meglerhuset sin reduser- anbefaling med kursmål på 15 kroner.
Anbefaler salg
SEB Enskilda mener på linje med andre analytikere at det er Iran som driver rateoppgangen.
“Saudi-arabiske Vela har sluttet skip for å kunne levere om Iran faller borte. Sesongmessig er dette slutten av vinter-toppen, neste er normalt et skikkelig fall frem mot mai. Lagerbygging slutter ikke, men her var det helt klart et tilfelle av ekstra aktivitet og en flåte som slow-steamet maksimalt. Her kommer kapasitet frem og ratene faller tilbake innen ikke for lang tid”, skriver SEB Enskilda i sin morgenrapport mandag.
Meglerhuset mener dermed at man bør bruke ”denne styrken til å selge Frontline”.
Frontline var opp rundt tolv prosent tidligere mandag, men er for øyeblikket opp 6,24 prosent til 45,96 kroner. Aksjen steg 30 prosent fredag.
Frontline er omsatt for 61 millioner kroner på Oslo Børs.
Les også:
Frontline steg 30 prosent
<b>Børs-turbulens for Norwegian</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.