Omsetningen på Oslo Børs er en brøkdel av det den var i toppåret 2007.
Det har også bidratt til at 1000 jobber i det norske verdipapirmarkedet har forsvunnet frem til i dag. Men fortsatt finnes dem som både tror og håper at volumene skal komme tilbake på Oslo Børs.
Volumene er borte
Seniorrådgiver Kristoffer Sønnervik i Holberg-fondene mener imidlertid man kan se langt etter dette.
- Hvis du sitter som megler og venter på å få volumene tilbake, så er du på bærtur, sier han.
Sønnervik har selv bakgrunn fra Børsen og er tidligere aksjemegler.
Markedsandelen har rast
Han har sett nærmere på statistikken for de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, som står for 80-90 prosent av totalomsetningen, i perioden fra 2009 og frem til i dag.
Den viser med all tydelighet at det bare har gått én vei siden Oslo Børs mistet monopolet på handelen med aksjer her til lands i 2007 (se faktaboks). Fra en markedsandel på 100 prosent, ligger andelen i dag på rundt 38 prosent.
Dermed fanges heller ikke all omsetning opp eller går via norske meglerhus, påpeker Sønnervik.
- Det å se på volumet før 2008 og sammenligne dette med omsetningen i dag, blir som å sammenligne epler og pærer, sier han.
Forsvunnet til andre markedsplasser
Aktiviteten er nemlig langt høyere enn man skulle tro. Bare ikke via Børsen.
I 2007 var omsetning per dag på Oslo Børs 12,9 milliarder kroner i gjennomsnitt, mens snittet sålangt i år er på rundt 4,2 milliarder kroner.
Totalomsetningen i norske aksjer, inkludert andre markedsplasser enn Oslo Børs, er imidlertid på rundt 11,2 milliarder per dag i samme periode, ifølge Sønnervik.
- Faktum er at handelen kun er ned rundt 13 prosent fra toppnivåene i 2007 dersom man hensyntar markedsplassene utenom Oslo Børs, sier han.
- Unntakstilstand
Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs mener at nedgangen reflekterer en unntakstilstand i markedet de siste par årene, men er optimistisk.
- Jeg er ganske sikker på at man vil se en betydelig økning når markedsforholdene normaliseres, og ikke styres av overliggende makrousikkerhet. Da vil man også kunne se en justering av risikopremier og en dreining tilbake til aksjer fra alternative plasseringsformer, som obligasjoner, gull og så videre, sier Eikrem til DN.no.
Han er også optimistisk til å skulle gjenerobre noe av Børsens tapte markedsandeler.
Det avhenger imidlertid av hvordan robothandelen vil utvikle seg og bli regulert, hvordan gråmarkeder/ "dark pools" vil utvikle seg og bli regulert, og ikke minst teknologi, ifølge ham.
- Det vi ser er at en del aktører, som London-børsen, har tatt tilbake volum fra alternative markedsplasser. Dette forklarer de (London-børsen, journ.anm) blant annet med handelsplattformen Millennium, som vi tar i bruk om tre uker, sier Eikrem.
Tar grep
Flere konkurrenter, mer robotisert direktehandel og økt bruk av "dark pools" der internasjonale meglerhus krysser store eierposter internt, har satt både Børsens forretningsmodell og marginer under press.
Det var derfor kanskje ikke like overraskende at Oslo Børs tirsdag i forrige uke meldte kjøpet av konkurrenten Burgundy, som opererer ut fra Stockholm. Stikkordene er lavere kostnader og stordrift.
Eikrem påpeker at Burgundy ikke har lyktes spesielt godt i det norske markedet, og at kjøpet bidrar til å danne en sterkere front mot andre aktører som ønsker seg inn på nordiske aksjer.
Nå vil også Burgundy nyte godt av Børsens nye it-plattform, som vil bidra til å få ned selskapets kostnader, ifølge kommunikasjonsdirektøren.
- Det er et spennende kjøp der vi kan utvikle oss videre og samtidig øke distribusjonen, sier han.
Kilde: Bloomberg, Oslo Børs
Les også:
160 milliarder borte fra Børsen
<b>1000 meglerjobber borte</b>
<b>- Jeg ønsker at de dør ut</b>
Det verste megler-året siden 2006
<b>Her er aksjemeglernes nye marked</b>
Tror meglerbransjen blir mer som dagligvarebransjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.