- Jeg vil anbefale alle dine bedrifter, Knut, å prise både lønninger og interne kontrakter i utenlandsk valuta, omregnet til norske kroner når du får det betalt, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Terra.
Den Knut han henvender seg til, er Knut Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri.
De to møttes til paneldebatt under Samfunnsøkonomenes årlige Valutaseminar på Soria Moria fredag.
Sunde er bekymret over den sterke kronen, som legger press på inntjeningen i norske bedrifter.
Les: - Det gnager inn i bunnlinjen hver eneste dag
- Vi var gjennom et år ifjor med den sterkeste kronekursen mot dollar på over 30 år. Og for det første året på lenge har kronekursen i forhold til euro vært jevnt sterk, sier Sunde.
Dessverre, Knut
Andreassen hadde ingen trøstende ord å komme med.
- Jeg tror dessverre, Knut, at kronen bare vil styrke seg og styrke seg, sier Andreassen, og viste til effektene av økt innvandring og det han venter vil være et et voldsomt kostnadsspress i skjermet sektor.
Fredag handles kronen til 7,63 mot euroen, mens man må ut med 5,83 kroner for en dollar.
I skvis mellom press hjemme, og dårlige kår ute
Norske bedrifter får noe å bryne seg på i årene som kommer.
- Utfordringen er at norske skjermede næringer kommer til å vokse raskt i årene som kommer, både fordi befolkningen øker, fordi vi bruker mer oljepenger og fordi husholdningene har god råd. Ditto går det dårlig i utlandet, og de må senke rentene. Dermed får vi en sårbarhet, sier Andreassen og forklarer.
- Penger vil veksles om fra utenlandsk valuta til norske kroner, og bare i den operasjonen der drives kursen på kroner opp, og det er skadelig for konkurranseutsatte næringer. Oljenæringen tåler dette, men de fleste andre har lavere marginer, sier Andreassen.
Hans råd til bedriftene er å forsøke å begrense hvor hardt dennne effekten skal virke inn på budsjettene.
- Da er det et åpent spørsmål om bedriftene ikke burde prøve å beskytte seg mot den sårbarheten ved å fortelle sine arbeidere og underleverandører at vi lar deres priser og lønninger svinge med eurokursen. For da bilr bedriften egne regnskaper mindre sårbare for denne typen valutauro, sier Andreassen.
Les også:
Knallsterk årsstart for industrien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.