Investor Øystein Stray Spetalen mener at oljefondet egentlig ikke har tjent noe som helst på aksjeinvesteringene i 2007 og 2008.

På en presentasjon onsdag pekte toppsjef Yngve Slyngstad i oljefondet på at to av tre aksjer i fondet ble kjøpt i perioden , og at når man ser på fondets avkastning "er det egentlig denne perioden man må se fra".










Risikoprofilen til Fredriksen, Røkke og Stordalen er vel noe annerledes?


Spetalen sier at han ikke er ute etter å ta NBIM-sjefen, og viser til at mandatet er gitt av politikerne. Spetalen hevder imidlertid at fondet ikke rapporterer avkastning i norske kroner og mener det er fordi fondet egentlig vil skjule den dårlige utviklingen.

- Når man ikke rapporterer i kroner, så beviser det at folk skjuler noe. Alltid når det er ting folk ikke rapporterer, så er det alltid noe som skjules. Se bare på hvordan det var i Kværner, sier Spetalen til DN.no.

- Be Slyngststad sende tallene. Det får du ikke, fordi han vil skjule tallene. Det er et valutatap på den porteføljen på 300-400 milliarder kroner og det er utelukkende fra aksjer fordi de har kjøpt når dollaren og euroen var svært høy, sier han.

Investoren peker på at dollaren var rundt 30 prosent høyere under finanskrisen, omkring 7 kroner, og euroen 20-25 prosent høyere, nær 10 kroner.

Kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie i Norges Bank Investment Management understreker at fondet alltid presenterer alle tallene som Spetalen etterlyser.

- Disse tallene står i kvartalsrapportene som vi publiserer hvert kvartal, sier Sjølie til DN.no.

- Vi har rapportert avkastningen målt i internasjonal valuta og i norske kroner, både i prosent og nominelt, hvert eneste kvartal, sier Sjølie.

Dobbel risiko
Spetalen mener imidlertid at oljefondet påtar seg dobbel risiko, og heller burde puttet pengene i obligasjonsmarkedene, som har vært "fantastiske" de siste to-tre årene, ifølge ham.

- De har satt penger på valuta. Og hvis det så var, kunne de bare kjøpt valuta. Hvorfor ta dobbel risiko, spør han retorisk.

Samtidig er politikernes krangling over småposter på statsbudsjetter latterlig all den tid oljefondet setter formuen på spill, ifølge ham.

Derfor etterlyser investoren at Riksrevisjonen setter ned en kontrollkomité som kan gå igjennom alle investeringene og finne hva som er reell verdi.

- Det må komme en helt ny risikovurdering av hele oljefondet, og Stortinget må kreve at det rapporteres i den valutaen som fremtidige pensjoner blir utbetalt i og som norske pensjonister skal leve av, sier Spetalen.

- Nasjonen løper ingen valutarisiko
Kommunikasjonsrådgiver Sjølie i NBIM stiller seg uforstående til Spetalens påstander og peker på at nasjonen Norge ikke løper noen valutarisiko. Samtidig presiserer han at fondets verdi og avkastning, løpende og kvartalsvis respektivt, rapporteres i norske kroner.

- Nasjonen Norge har ikke noen valutarisiko mot sin egen valuta. Nasjonen Norge blir verken rikere eller fattigere dersom valutakursen endres, derfor er det mest interessant for nasjonens kjøpekraft og fondets eiere, det norske folk, hvilken utvikling man har i internasjonal valuta, sier Sjølie til DN.no.

Oljeinntekter blir import
Sjølie forklarer at Norge selger olje til utlandet og importerer andre varer fra utlandet. Det trenger heller ikke være det samme utlandet som man selger olje til.

- Vi må hente ting fra utlandet, vi kan ikke bare selge til utlandet og så veksle om til norske kroner, og bruke pengene her hjemme. Det går jo ikke an som nasjon, men som enkeltaktør kan man gjøre det, sier Sjølie.

- Vi må kjøpe realgoder ute, og bytte våre oljetønner med varer eller tjenester som produseres i utlandet. Vi selger olje og kjøper biler, stereoanlegg og ferieturer. I et slikt perspektiv har det ikke så mye å si om en dollar koster tre, eller fire-fem, seks eller syv-åtte kroner, sier han.

Mistet internasjonal kjøpekraft i 2008
Sjølie nevner 2008, som var oljefondets dårligste år, som et eksempel. Da tapte fondet 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta. I norske kroner var tapet "bare" 127 milliarder kroner, fordi kronekursen svekket seg, som også oppgitt i årsrapporten det året.

- Vi syntes jo det var fryktelig likevel fordi fondet mistet mye internasjonal kjøpekraft, sier Sjølie.

Norges oljeinntekter er i dollar, som er oppgjørsvaluta for all oljehandel.

Les også:
- Nå skal vi kjøpe mye

Oljefondet skulle gjerne hatt mer i Kina

Om ti år blir Norge rentenist

Norge har mer oljepenger i bakken enn i banken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.