Sjefen for Nordea Bank Norge er svært lite fornøyd med regjeringens håndtering av kaoset rundt kredittinstitusjonen Eksportfinans, som etter mye om og men skal erstattes med en statlig ordning.

- Jeg vil si at måten denne løsningen ble kommunisert på var uheldig for det nordiske kapitalmarkedet, sier Gunn Wærsted til DN.no.

Ga dyrere finansiering
Wærsted sier at det er blitt dyrere for Nordea å hente penger i markedet etter at Eksportfinans ble nedgradert av Moody’s som en direkte følge av regjeringens beslutning i slutten av november. Hun vil ikke si hvor mye dyrere, og er klar på at påslagene norske banker fikk i desember, også skyldes andre forhold, som markedsuro knyttet til den europeiske gjeldskrisen.










Men hun insisterer på at det finnes en ”Eksportfinans-faktor”.

- Det er alltid vanskelig å si hva som skyldes hva. Men jeg mener helt klart at vi kan se en sammenheng mellom den prisingen som var før Eksportfinans og den som var etter. Jeg registrerer at finansministeren mener det ikke er noen sammenheng, men jeg mener helt klart at det er det.

Dyrere for Kommunalbanken
Et ferskt eksempel på at norske banker må betale mer for å hente penger, kom onsdag ettermiddag da statseide Kommunalbanken hentet 200 millioner pund i det britiske markedet. Auksjonen fikk en buddekning på 1,75, men renten ble på 0,98 prosentpoeng over tilsvarende britiske statspapirer.

Det er vel 30 punkter mer enn i en tilsvarende auksjon før episoden med Eksportfinans.

- Vi antar at en betydelig andel av dette kan tilskrives Eksportfinans og har en direkte sammenheng med det som skjedde i høst. Men eksakte tall er det vanskelig å gi, sier kommunikasjonsdirektør Tor Ole Steinsland i Kommunalbanken, og legger til at investorene spør om statens støtte overfor KBN.

Han vil ikke kritisere regjeringens innsats.

- Vi har ingen formening om regjeringens håndtering av denne saken. Det er ikke vår rolle å vurdere det.

Analysesjef for kreditt i Swedbank First Securities, Pål Ringholm, er enig med både Wærsted og Steinsland i at påslaget skyldes Eksportfinans.

- Røft sagt fikk vi en økning i kostnaden i den perioden på anslagsvis 0,2 prosentpoeng. Det tilsvarer nesten en vanlig renteheving hos Norges Bank. En kvarting er vesentlig, i et perspektiv der bankenes marginer har gått ned de siste ti årene. Det er vanskelig å trekke ut hva som er hva, men at noe skyldtes Eksportfinans, det er riktig, sier han.

- Varig konsekvens
Regjeringen, som mener Moody’s nedgradering er en overreaksjon, har allerede fått kritikk fra DNB, som eier 40 prosent av Eksportfinans. Tobakksarving og Ferd-sjef Johan H. Andresen var heller ikke nådig, og uttalte i forrige uke at «vi driter oss ut internasjonalt».

Les mer: - Vi driter oss ut internasjonalt og - Vi gjør det ikke helt enkelt og lett for oss selv

Wærsted vil ikke bruke samme ord, men mener i likhet med de andre kritikerne at regjeringen har skapt stor forvirring i de internasjonale markedene og svekket landets ry.

- Jeg tror konsekvensen vi så, gjør at man stiller spørsmålstegn ved statens agering, og at man ikke helt forstår det i forhold til rollen staten har, og som kanskje slår sterkest ut for de norske bankene, men også for Norden. Internasjonalt har man en tendens til å se Norden litt som én enhet. Og konsekvensen, den er varig, mener hun.

Ringholm mener også at det kan ta lang tid å rette opp bildet internasjonale investorer har av norske investeringsobjekter, spesielt finansinstitusjoner der staten har eiendeler. Det kan føre til at norske banker må betale en premie i markedet i lang tid fremover, frykter han.

- Obligasjonsmarkedet har en tendens til å huske lenge. Når det danner seg et revidert verdensbilde tar det tid å få endret det. Det kan ta sin form gjennom at de enhetene som det internasjonale markedet har opplevd har sterk form for implisitt statsgaranti, får dyrere funding. Da tenker jeg spesielt på DNB og Kommunalbanken, sier han.

Onsdag ettermiddag solgte nettopp Kommunalbanken obligasjoner for 200 millioner pund i Storbritannia. Tegningsraten ble på 1,75, og renten bare 0,98 prosentpoeng over tilsvarende britiske statspapirer.

- Nedvurderte markedsreaksjonen
Wærsted sier til DN.no at den største lærdommen som kan trekkes fra denne saken er at markedsreaksjonen må tas med i vurderingen når regjeringen annonserer slike omveltende beslutninger. Hun er enig med både finansminister Sigbjørn Johnsen og Trond Giske i at Eksportfinans i seg selv er et solid selskap, uten behov for ny finansiering og med god kredittkvalitet. Men hun mener dette ikke var noen grunn til ikke å prøve å forutse reaksjonen i markedet, som kan vurdere situasjonen annerledes, og skreddersy kommunikasjonen så usikkerheten blir minimal.

- Hvordan markedet ville reagere, er noe som ble nedvurdert, slår hun fast.

Giske har tidligere sagt at han mener Eksportfinans selv hadde ansvaret for å være klare til å kommunisere til markedet at selskapet var solid selv om det gradvis skulle legges ned.

Les mer:

Eksportfinans-kaos ødelegger for DNB

Nå kan du få dyrere boliglån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.