- Jeg tror det kommer nedskrivninger i Statoils Bakken-felt i USA, sier John A. Olaisen i ABG Sundal Collier, og får støtte av flere analytikere.
Statoil betalte 24,5 milliarder kroner for skiferforekomstene i Bakken-området i Nord-Dakota i USA. Det regnes som et av de aller beste skiferoljeområdene i hele USA, men produksjonen har likevel ligget noe under forventningene de siste kvartalene.
Skiferstrid
- Med mindre det kommer en rask oppgang i produksjonen, vil det komme en nedskrivning. Jeg tror det kommer en nedskrivning i Bakken, sier John. A. Olaisen, oljeanalytiker i ABG Sundal Collier på en debatt i regi av Norske finansanalytikeres forening om skiferolje og skifergass.
Debatten var mellom Olaisen som mener skiferrevolusjonen ikke kommer til å påvirke verdens energibilde i stor grad, og Lars Henrik Røren fra SEB som mener veksten i produksjonen fra skifer i USA kommer til å fortsette og at det vil påvirke produksjon andre steder på kloden.
Men likevel avviser han ikke at det ligger an til en nedskrivning for Statoil.
- Produksjonen i Bakken har lugget litt i det siste i forhold til vekstplanen. Det har blitt litt flatere, men det kan komme opp igjen, så jeg mener man må se an et kvartal eller to, men jeg blir ikke sjokkert om det kommer en nedskrivning. Men det endrer ikke mitt bilde på ukonvensjonelle energiklider. Jeg mener det var helt riktig av Statoil å gjøre det kjøpet, sier han.
- Det er jo bare ti år frem i tid man kan si om det var et godt kjøp, legger han til.
Kommer om de bytter sjef
Analytiker Trond Omdal satt i salen, og er i bunn og grunn enig med Olaisen om skiferens potensiale. Han mener det er lite trolig at Statoil tar nedskrivning kun på grunn av gasspris akkurat nå, fordi de ikke tok det for eierandelene i Marcellus-formasjonen da gassprisen var nede i tre dollar i fjor. Men det betyr ikke at det ikke burde være gjort.
- Men det jeg sa var at dersom det blir et bytte av konsernsjef så kommer det en nedskrivning. Da er det vanlig å rydde opp. Og med mindre det kommer en økning i produksjonen må de vurdere det, sier Omdal.
Han tror dessuten at Statoil må revurdere verdien av flere USA-oppkjøp. Aller mest utsatt for nedskrivninger er Marcellusinvesteringene, mener han, hvis man legger dagens gasspriser til grunn.
- På Eagle Ford har de trolig bommet litt og trodd at det var mer vårgass enn tørrgass, i forhold til det de har funnet. Wood Mackenzie mener i alle fall det, sier Omdal.
Les mer:
- Vokser raskere enn vi klarer levere
<b>Folketrygdfondet ber Statoil svare om skifergass</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.