Amerikanske politikere ble i timene før årsskiftet enige om å utsette de endelige diskusjonene omkring budsjettstupet.

I en massiv politisk tautrekking ble skattelettelser og utsatte budsjettkutt estimert til omkring fire prosent av amerikanske verdiskapning, stort sett videreført i to måneder.

Nyheten bidro til å sende verdens børsmarkeder markert opp onsdag.

Les også: USA falt ikke utfor budsjettstupet - men faren er ikke over og USA utsetter sine økonomiske problemer

- Sviktet av sine egne
Økonomiprofessor Nouriel Roubini ved University of New York mener imidlertid at USA har blitt sviktet av sine egne ledere, ifølge et innlegg i Financial Times torsdag.

"En avtale som forlenger uholdbare skattelettelser for 98 prosent av amerikanerne er ingen seier", skriver den anerkjente økonomen.

I løpet av året vil også en større debatt omkring den amerikanske finanspolitikken på mellomlang sikt innledes.

- Dette kan bli stygt
Dette vil påny skape spenning mellom republikanerne, som ønsker å krympe byråkratiet, og demokratene, som ønsker å opprettholde det men som er usikker på hvordan man skal finansiere det, påpeker han.

Roubini tror et dysfunksjonelt amerikansk politisk system vil fortsette å skape nye kriser. Og den første, om to måneder, vil kun være en begynnelse, advarer han.

"Så forvent dere en stor dragkamp, og en rekke småkrangler over skattereform: burde USA innføre merverdiavgift? flat skatt? Høyere (eller lavere) inntektsskatt? CO2-skatt? Bør vi stenge selskapsmessige skattehull for å øke inntektene? Dette kan bli stygt", skriver Roubini.

Kan gå i lås
De budsjettmessige justeringene for 2013 tynger en allerede hardt prøvet amerikansk økonomi.

Med en vekst på rundt to prosent i snitt de siste kvartalene, står hjulene i fare for å gå i lås, dersom krisen i eurosonen også utvider seg, advarer økonomen.

Samtidig forplikter en raskt aldrende befolkning politikerne fra begge partier til å ivareta velferdsgoder.

"Hverken demokratene eller republikanerne erkjenner at det å opprettholde en grunnleggende velferdsstat, som er både riktig og nødvendig i en tid med globalisering, rask teknologisk utvikling og demografisk press, betyr høyere skatter for middelklassen såvel som for de rike", skriver Roubini.

Store underskudd blir normalen
Han tror det vil ta år før USA innser virkeligheten og øker inntektene tilstrekkelig til å finansiere en omstrukturert «men ikke uthult» velferdsstat.

"Store budsjettunderskudd vil forbli normalen de kommende årene, i det minste sålenge obligasjonsmarkedet holder seg rolig, som jeg tror det vil", skriver Roubini.

Det er igjen opp til politikerne i Washington å løse problemene før markedet gjør det for dem, men kompromisset som ble inngått i romjulen viser at jobben vil bli alt annet enn lett, ifølge ham.

"Mini-avtalen på budsjettstupet styrte unna alle de viktige spørsmålene. Ved ikke å inkludere budsjettkutt i avtalen, har demokratene styrket republikanere som er fast bestemt på å kutte skatt, men som mangler en plan for å betale for det", skriver professoren.

Les også:
- Har på langt nær løst alle flokene

- Risikorallyet mister dampen

Advarsel: Børsrallyet kan snu til bratt nedgang

Nyttårs-rally på Wall Street



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.