Boligprosjektet Ringnes Park på Grünerløkka i Oslo er i hardt vær om dagen.
DN.no skrev nylig om at flere leiligheter i prosjektet er over to år forsinket.
Les også:Risikerer 100 millioner i dagbøter
Nå venter det mer bråk for utbygger Scandinavian Development med Erik Bøhler i spissen.
Engasjerte advokat
En del av prosjektet, Ringnes Park Øst, ble ferdig i fjor. Og kjøperne der er langt fra fornøyde. Nå varsler de krav mot utbygger, og har engasjert advokat Torstein Vaagen i sakens anledning.
Det har nettopp blitt gjennomført en ettårsbef#229 av leilighetene. Bef#229en avdekket mange feil og mangler ved leilighetene, forteller advokat Vaagen til DN.no.
Feilene skal nå vurderes av utbygger.
Les også:
- Klag på byggefeilene
DNtv:
Ringnes Park parkert
Unødvendig dyrt
Men det kjøperne er mest arge over er at organiseringen av prosjektet har påført dem unødvendig mye kostnader.
Prosjektet består nemlig av 175 eierseksjoner. I prospekt og kontrakt ble kjøperne lovet at det skulle opprettes et sameie for disse seksjonene.
Men utbygger seksjonerte det hele i åtte sameier.
En leilighetseier mener dette ble gjort for at utbygger ville få overført kjøpesummen raskere i takt med at de ulike byggene ble ferdigstilt.
Kunne vært ett sameie, ble åtte
Resultatet for kjøperne er at det i stedet for ett sameie med årlige administrasjonskostnader til forretningsfører, regnskap, styre og revisjonskostnader, nå er åtte sameier. Prosjektet består i dag av seks sameier for boliger, samt ett for garasjer og boder og ett for gårdsrommet. Bygningsmassen er ikke egnet for dette, sier leilighetseieren.
- Det er ikke konstruert for en slik inndeling. Flere sameier har nå ikke dedikert vann- eller strømmåler, så kostnadene mellom sameiene må fordeles på slump, forteller han.
En beboer anslår overfor DN.no at de unødvendige ekstrakostnadene beløper seg til mellom 500.000 og 1 million kroner i året. Over tid vil det antagelig dreie seg om et tosifret millionbeløp.
- Det stemmer at det er en konflikt som gjelder organisering av kvartalet, sier advokat Vaagen til DN.no.
Kjøperne har samlet sendt et brev til utbygger, som har motstridt kravet. Noe beløp har ikke kjøperne stadfestet ennå.
- Vi vet ikke enda hvor stort kravet vårt vi bli, sier Vaagen.
- Det var det mest fornuftige
- Vi har ment at det har vært fornuftig og riktig å dele det opp på den måten, sier utbygger Erik Bøhler i Scandinavian Development til DN.no.
Bøhler mener det er mer normalt å ha flere sameier enn kun ett for så store prosjekter.
At bygningsmassen ikke er konstruert slik at hvert sameie i dag har hver sin vann- og strømmåler, kjenner ikke Bøhler til.
- Jeg er ikke så langt nede i detaljene, sier han.
Bøhler medgår at det i følge prospektet skulle blitt dannet et felles sameie.
- Men en slik løsning var ikke hensiktsmessig for et prosjekt av den størrelse, særlig tatt i betraktning avstanden i tid mellom ferdigstillelse av de ulike byggetrinn. Hvis byggingen av ulike årsaker stopper opp, kan det være fornuftig at det er delt opp i forskjellige sameier. Dette er ikke noe annet enn en fornuftighetsvurdering, sier han.
Uenighet om reseksjonering
Bøhler mener at dersom sameiene ønsker å reseksjonere, er det fullt mulig å gjøre det.
Kjøperne mener på sin side at dette er svært vanskelig å gjennomføre, blant annet fordi dette krever enstemmighet blant seksjonseierne, noe som er vanskelig å få til i et prosjekt hvor det nærmest alltid er noen leiligheter som ligger ute til salgs.
Les mer om eiendom her! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.