Saken er utvidet

Den konservative alliansen til Merkel fikk til sammen 41,5 prosent oppslutning viste resultatet da stemmene fra alle distrikter var talt opp. Resultatet er det beste for kristeligdemokratene på om lag 20 år og en fremgang på 8 prosentpoeng fra forrige valg.

FDP ute
Resultatet gir CDU/CSU-alliansen 296 av 598 representanter i Forbundsdagen, fire under flertall.

Men Merkels koalisjonspartner Fridemokratene (FDP) gjorde et katastrofalt dårlig valg og endte under sperregrensen med en oppslutning på 4,8 prosent. Sperregrensen er 5 prosent i Tyskland. Det er første gang på over femti år at FDP ikke får en representant i Forbundsdagen.

Sosialdemokratene SPD fikk 25,7 prosent av stemmene. Venstrepartiet fikk 8,6 prosent og De grønne 8,4.

Det euroskeptiske nye partiet AfD havnet i liket med FDP like under sperregrensen med sine 4,7 prosent.

- Fantastisk
- Det er et fantastisk resultat, erklærte Merkel da prognosene viste en oppslutning på over 40 prosent søndag kveld.

- Det er for tidlig å si hva vi gjør nå. Jeg lover å håndtere dette ansvarlig. Men i kveld kan vi uansett feire, sa Merkel og lovet «fire nye gode år» for Tyskland.

Med FDP ute av Forbundsdagen har Merkel få muligheter til å danne flertallsregjering. Hun sier en mindretallsregjering er uaktuelt.

Storkoalisjon
En ny storkoalisjon med Merkel og SPD blir nå sett på som det mest sannsynlige utfallet, ifølge eksperter.

SPD-leder Peer Steinbrück er imidlertid ingen villig partner, og det blir ikke noe regjeringsekteskap tuftet på kjærlighet. Harde forhandlinger venter.

- Ballen ligger hos Merkel. Hun må finne et flertall, sa Steinbrück søndag kveld etter å ha utelukket at han selv ønsker å være minister under Merkel igjen.

Merkel ledet en storkoalisjon med SPD mellom 2005 og 2009, men sosialdemokratene er mer skeptiske denne gangen.

Lange forhandlinger
- Det er en annen gruppe SPD-politikere nå. SPD har lært at det ikke nødvendigvis er til deres fordel å være underordnet, sier Heribert Dieter, økonom ved Det tyske institutt for sikkerhetsspørsmål og internasjonal politikk.

Det kan dermed ta flere måneder for Merkel å lande en ny regjering, noe som kan føre til en periode med politisk usikkerhet i hjerte av Europa, skriver nyhetsbyrået DPA i en analyse.

Og skal det bli en ny storkoalisjon må CDU og SPD komme til enighet om en rekke stridsspørsmål. De to partiene er uenige om blant annet homofiles rettigheter, støtte til hjemmeværende mødre, skattlegging av rike og minstelønn.

Finansminister-strid
I tillegg er SPD uenig i Merkels oppskrift for å løse eurokrisen. Partiet ønsker å introdusere euroobligasjoner for å dele gjeldsbyrden mellom euroland.

Men den hardeste kampen i regjeringsforhandlingene, blir trolig over finansministerposten. Tysklands finansminister spiller en avgjørende rolle i det pågående arbeidet med å løse krisen i eurosonen. Merkel og CDU ønsker å beholde Wolfgang Schäuble som finansminister, men SPD kommer trolig til å presse på for å erstatte ham med Jörg Asmussen i Den europeiske sentralbanken.

Merkel har også åpnet for en regjering med De grønne, men partiet kommer trolig ikke til å si ja til et regjeringssamarbeid.

- Kanskje finner vi ingen om vil samarbeide, sa Merkel søndag kveld.

Alt om det tyske valget:

- Mutti, Mutti, Mutti!

- 50.000 stemmer avgjør valget

Prognoser: Merkel kan få flertall alene

- Storkoalisjon mest sannsynlig

Klar seier til Merkel

Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi

Slik avgjøres det tyske valget

Vil gi Merkel eurosjokk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.