BERLIN: - I dag skal vi feire. I morgen skal vi jobbe igjen – eller kanskje i overmorgen, sa en smilende Merkel i kveldens partilederdebatt.
Og jobbe må hun snart. Drømmen om rent flertall i Forbundsdagen svant rundt midnatt.
Prognosene viser at Angela Merkels CDU har sikret seg 297 av de nødvendige 300 mandatene for flertall. Og siden dagens koalisjonspartner, FDP, ryker ut av Forbundsdagen har hun bare to mulige koalisjonspartnere å velge imellom.
Motvillige sosialdemokrater
En av valgets tapere og den mest sannsynlige koalisjonspartneren, sosialdemokratene (SPD), virker langt fra klare til å gjøre forhandlingene enkle.
– Ballen ligger på Merkels banehalvdel. Hun må sørge for å skaffe seg et flertall, sa den tapende forbundskanslerkandidaten Peer Steinbrück.
SPD lå i natt an til å sikre seg 25,7 prosent av stemmene og 185 mandater. Å gå i regjeringskoalisjon med hovedmotstanderen frister heller ikke SPDs partileder Sigmar Gabriel.
– Dersom Merkel ikke får fullt flertall må hun forhandle. Det er opp til henne å finne ut hvordan hun vil gjøre det og hvilken koalisjon hun vil lage, sa Gabriel til ARD og la til:
– Det er ikke noen automatikk at vi går inn i en storkoalisjon med Merkel nå. Dette er nå opp til den sittende og trolig fremtidige forbundskansleren å ordne.
Flertall for venstresiden
Paradoksalt nok vil den nye tyske Forbundsdagen ha et flertall for venstrepartiene. I teorien kunne SPD, De grønne og partiet Die Linke sammen formet en regjering med et knapt flertall. SPD har imidlertid utelukket å samarbeide til venstre med Die Linke, som har forbindelser tilbake til det østtyske kommunistpartiet.
Om dette valgløftet holdes blir det helt opp til Merkel og hennes partifeller å bestemme seg for hvor mye de vil gi av politiske saker for å sikre seg et styringsdyktig flertall.
I teorien trenger Merkel bare en håndfull mandater til for å sikres seg et styringsdyktig flertall. Med bare tre andre partier i Forbundsdagen er imidlertid alternativene få:
- SPD: Var i storkoalisjon med Merkel fra 2005 til 2009. Det var bra for Merkel men en nedtur for sosialdemokratene. Peer Steinbrück var finansminister under Merkel i storkoalisjonen. Han fikk gjennomgående gode skussmål for jobben, men ble et hjelpeløst vitne til at Angela Merkel fikk æren for alle grep koalisjonsregjeringen gjorde. Han har gjennom valgkampen gjort det klart at han personlig ikke har noe ønske om å gjenoppleve dette. En storkoalisjon blir dermed uten Steinbrück.
- De grønne: Partiet var enormt skuffet over oppslutningen på 8,4 prosent, men hadde en vanskelig valgkampinnspurt. Partiet har nok mandater til å kunne bli Merkels koalisjonspartner. Men partiet gikk til valg som en mulig koalisjonspartner for SPD, og satt i kollisjon med sosialdemokratene så sent som i 2005. Merkel kuppet mange av De grønnes velgere da hun i 2011 gikk inn for å legge ned de tyske atomkraftverkene.
- Die Linke: Venstrepartiet med forbindelse til det østtyske kommunistpartiet er utelukket som samarbeidspartner for alle partier i Forbundsdagen.
– Vi får føre samtaler med SPD og De grønne. Så vil ett av partiene forbarme seg over oss, sa Merkels partifelle, finansminister Wolfgang Schäuble til ZDF.
Alt om det tyske valget:
- 50.000 stemmer avgjør valget
Prognoser: Merkel kan få flertall alene
- Storkoalisjon mest sannsynlig
Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi
Slik avgjøres det tyske valget
Vil gi Merkel eurosjokk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.