Fredag var det statsministrene i de tre andre store eurosonelandene som krevde en vridning mot veksttiltak og ikke bare innsp#229er.
Christine Lagarde, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), sier eurolederne nå er nødt til å ta grep som kan dempe den akutte situasjonen med skyhøye lånerenter for problemlandene.
Utspillet har adresse Berlin og Angela Merkel, som motsetter seg forslag om å la Den europeiske sentralbanken (ECB) trå til ved å kjøpe opp statsobligasjoner og sprøyte penger direkte inn i vaklende banker.
Lagarde advarer om at de langsiktige tiltakene EU-lederne skal diskutere på EU-toppmøtet neste uke, ikke er tilstrekkelig, skriver Financial Times.
Monti advarer
Tysklands statsminister møtte fredag Frankrikes president François Hollande og Italias og Spanias statsministre, henholdsvis Mario Monti og Mariano Rajoy, i Roma foran EU-toppmøtet neste uke.
De tre sistnevnte vil ha mange av de samme strakstiltakene som Lagarde.
Og i likhet med Lagarde advarer Monti mot konsekvensene av nok et toppmøte uten tiltak som roer ned finansmarkedene.
– Det vil bli tiltakende angrep fra spekulanter, ikke bare mot land som ikke har respektert EU-reglene, men mot land som Italia også. En stor del av Europa vil måtte fortsette å leve med svært høye renter som vil påvirke stater og selskaper, sier Monti til The Guardian, ifølge AFP.
Merkel på glid?
– Dette er nøyaktig det motsatte av det vi trenger for økonomisk vekst, sier Monti videre.
På fredagens møte skulle de fire store diskutere opprettelsen av en bankunion og en «budsjettunion», det vil si en felles budsjettpolitikk, i eurosonen.
Det er knyttet svært stor spenning til hva Merkel bestemmer seg for i tiden framover. På G20-møtet nylig fikk hun klar beskjed fra verdens stormakter om at de forventer at Tyskland gjør mer. Kilder på møtet hevdet at Merkel er på glid og er villig til å myke opp sin sparelinje noe. Men hvordan og hvor mye er fortsatt usikkert.
Hjelper spanske banker
Ifølge en spansk minister vil landet formelt vil be om hjelp til landets banker mandag. Ifølge en rapport fra uavhengige eksperter trenger bankene mellom 16 og 62 milliarder euro i kapitalinnsprøyting. Eurolandene har gitt klarsignal til å låne Spania opptil 100 milliarder euro.
Eurogruppens leder Jean-Claude Juncker understreker at det er eurolandene som tar den endelige beslutningen om hvor mye som skal lånes til de spanske bankene.
Blant investorer og eksperter er det imidlertid mange som tror Spania før eller siden vil måtte be om ytterligere krisehjelp, utenom lånene til banksektoren.
Nedgradert
Foran minitoppmøtet i Roma fredag kom nok et tegn på hvor alvorlig den økonomiske situasjonen nå er. Kredittvurderingsbyrået Moody's nedgraderte kredittverdigheten til 15 av verdens største banker, blant dem franske BNP Paribas, Deutsche Bank og Bank of America.
Også storbankene Crédit Agricole, Société Générale, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, UBS, Royal Bank of Scotland og Royal Bank of Canada ble nedgradert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.