Etter mye fram og tilbake forrige uke har EU-president Herman van Rompuy innkalt til ekstraordinært toppmøte i eurogruppen torsdag. Målet er å bli enige om det nye gigantlånet som skal holde Hellas flytende de neste årene. Noe EU-lederne håper skal dempe uroen i finansmarkedene.

Tysklands statsminister Angela Merkel var opprinnelig motstander av toppmøtet i eurogruppen. Nå har hun ryddet kalenderen, men sier hun bare kommer dersom det er klart at det blir en løsning.

– Private må bidra
Og hittil har EU-lederne vært langt unna nettopp det. I helgen gjentok Merkel at banker og andre private institusjoner må bidra til det nye kriselånet.

– Jo større det frivillige bidraget fra private er, jo mindre sannsynlig er det at ytterligere tiltak blir nødvendig, sa Merkel ifølge Financial Times.

Den franske regjeringen sa mandag at den håper en ny redningsplan for gjeldstyngede Hellas vil bli avtalt på møtet i Brussel denne uken.

Budsjettminister Valerie Pecresse ble i et TV-intervju spurt om hun venter at en ny redningsplan for Hellas vil bli vedtatt denne uken.

– Vi håper den blir vedtatt, og fra vårt syn er Merkels kommentarer om at noe konkret må skje torsdag, svært fornuftige, svarte Pecresse.

Børsen faller
Samtidig åpnet de europeiske børsene med fall mandag, den første børsdagen etter at resultatene fra EUs såkalte stresstester ble offentliggjort.

Det var knyttet stor spenning til åpningen mandag morgen etter at åtte banker strøk i EUs mye omtalte stresstest fredag. Hensikten med testene var å øke tilliten til banksektoren ved å sjekke hvor rustet Europas bankvesen er til å takle nye kriser. (©NTB)

Les også :
Derfor vil ikke grekerne ha "hjelpen" vår
Dette krangler de om (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.