– Regjeringen er fast bestemt på å videreføre sin flyktningpolitikk både her hjemme og i utlandet, sa Merkels talsperson Steffen Seibert mandag.
Han la til at målet må være en løsning som reduserer antall flyktninger i alle EU-landene. Også Merkel selv understreket behovet for europeisk samarbeid da hun kommenterte valgresultatet senere på dagen.
– Jeg er fullstendig overbevist om at vi trenger en europeisk løsning og at den løsningen trenger tid, sa hun.
Merkels konservative parti CDU gikk kraftig tilbake i delstatsvalgene i Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg og Sachsen-Anhalt søndag. Innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland (AfD) fikk henholdsvis 13, 15 og 24 prosents oppslutning.
– Skrekkens dag
Tyske medier kaller valget en «skrekkens dag» og en «svart søndag» for Merkel og CDU. Søsterpartiet CSU i Bayern gjentok mandag sitt krav om endring i statsministerens asylpolitikk.
– Etter et slikt valgresultat kan ikke svaret til velgerne være «alt fortsetter som før», sa CSU-leder Horst Seehofer.
Han mener årsaken til CDUs dårlige resultat er flyktningpolitikken, og at den «ikke gir noen mening i det hele tatt».
Valgene søndag var de største i Tyskland etter at over 1 million flyktninger og migranter kom til landet i fjor. CDU håper samarbeid med Tyrkia vil redusere tilstrømningen, men mange velgere på høyresiden mener fortsatt at partiet gjør for lite for å begrense antallet asylsøkere.
– Fordel for Tyskland
Flere av landene på Balkan har stengt grensene for å stanse tilstrømningen av migranter, og Merkel sa mandag at grensekontrollene på kort sikt er en fordel for Tyskland.
– Det er ingen tvil om at Tyskland drar fordel av dette. Men bildene fra Hellas forteller oss at dette ikke er noen bærekraftig løsning, sa hun.
Merkel erkjente at søndagen var en «vanskelig dag for CDU», som ble straffet av velgerne i det hun kalte et «protestvalg».
Nekter samarbeid
Både i Baden-Württemberg og Sachsen-Anhalt er AfD nå større enn Sosialdemokratene, som sitter i regjering sammen med CDU. Høyrepopulistene gjorde det også godt i Hessen i forrige uke, og i delstatsvalget her fikk AfD 13 prosent av stemmene.
Ingen partier har tidligere klart å lykkes over lengre tid på ytre høyre fløy i Tyskland etter andre verdenskrig. Landets nazifortid gjør samarbeid med høyrepopulister tabubelagt og svært omstridt blant andre politiske partier.
Alle de etablerte partiene har sagt de ikke kommer til å samarbeide med AfD, som dermed ikke kan regne med å få innpass i delstatsregjeringene.
AfD ble dannet i 2013 som et EU-skeptisk parti som var sterkt kritisk til eurosamarbeidet. I løpet av det siste året har innvandringsmotstandere tatt kontroll over partiet, og de store Pegida-demonstrasjonene, særlig i det tidligere DDR, har gitt AfD medvind. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.