Skandinavia utmerker seg som det mest belånte området i verden i en undersøkelse den svenske boligkredittnemden har gjort, skriver di.se.
Nordmenn har siden 2007 hatt en gjeldsgrad på mer enn dobbelt så mye av inntekten sin. I 2000 var gjeldsgraden 137 prosent, og gjelden har steget jevnt siden.
Danskene har lånt aller mest i verden, og nærmer seg tre ganger inntekten.
Til sammenligning har befolkningen i Storbritannia og Australia rundt halvannen gang inntekten i lån, og i USA og Spania er gjennomsnittet på 125 prosent.
Boliglån utgjør den største andelen av gjelden i husholdningene i alle OECD-landene som er sammenlignet. Det er forskjeller i de forskjellige landenes utlåns- og boligkulturer, som ikke gjør tallene direkte sammenlignbare, men likevel er det noen land som peker seg ut.
- Hvis man skal prøve å sammenligne så kan man si at Norge og Sverige ligger i en liga for seg selv med en lignende, høy gjeldsgrad i husholdningene, sier Cecilia Hermansson, sjeføkøonom i Swedbank til di.se.
- Sverige og Norge ligner hverandre. Vi har stigende huspriser, husholdningene låner stadig mer og gjeldsgraden nærmer seg 200 prosent.
Frankrike utmerker seg ved lav gjeldsgrad, og det forklares med at landet har stor andel leieboliger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.