Det malaysiske passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina med en russiskprodusert rakett, slår nederlandske etterforskere fast i en rapport.
Det melder den nederlandske avisen Volkskrant, som siterer tre kilder «nær etterforskningen». Rapporten skal offisielt legges fram senere tirsdag.
Avisen skriver at raketten ifølge granskerne ble avfyrt fra opprørskontrollert område i Øst-Ukraina.
Alle de 298 om bord på Boeing 777-flyet ble drept da flyet ble skutt ned 17. juli i fjor på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur. De fleste var nederlendere.
Russisk rakett
Det er Nederland som leder granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina.
Rapporten som skal legges fram viser kart over stedet der flyet falt ned og hvor det ble funnet vrakbiter over jordene nær den ukrainske landsbyen Grabove i den opprørskontrollerte Donetsk-regionen.
Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.
Rapporten avviser en russisk teori om at raketten ble avfyrt av ukrainske soldater.
Etterforskerne understreker at deres mandat ikke har vært å finne ut hvem som trykket på knappen. Det er noe nederlandsk påtalemyndighet må ta stilling til, påpeker de. Men to kilder sier til Volkskrant at «BUK-raketten er utviklet og produsert i Russland».
– Man kan anta at opprørerne ikke var i stand til å håndtere raketten på egen hånd. Jeg mistenker at russere med militær bakgrunn var involvert, sier en av de to kildene.
Russisk veto
En foreløpig internasjonal rapport fra i fjor konkluderte med at flyet ble skutt ned av en rakett, men ga ingen ansvaret for angrepet.
Tidligere i sommer la Russland ned veto mot et resolusjonsforslag om å opprette en FN-støttet domstol i forbindelse med nedskytingen. Elleve av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for forslaget som ble fremmet av Malaysia, Australia, Nederland og Ukraina. Kina, Angola og Venezuela avsto fra å stemme.
– Vi har gjentatte ganger sagt at vi ikke støtter opprettelsen av et tribunal. Det er ikke grunnlag for det, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin, og la til:
– Hvordan kan man være sikre på at etterforskningen er upartisk?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.