Det er morgen i lokalene til it-selskapet Microsoft Norge på Lysaker.
I et av møterommene, mellom store skjermer, spillkonsoller og nettbrett har administrerende direktør Michael Jacobs (47) slått seg ned på en puff ved siden av mentoren sin:
Den 19 år yngre traineen Magnus Svorstøl Lie (28).
Ordningen er del av et pilotprosjekt som skal gi Microsoft bedre innsikt i hvordan generasjonene som er oppvokst med internett fungerer, samt hvordan de kan være med å forandre bransjen fremover.
En gang i måneden møtes de for å snakke om ulike planer, hvor Lie kommer med tilbakemeldinger og råd til direktøren.
- Jeg har aldri vært mentor for noen før, så jeg har brukt mye tid på å lese meg opp på det, sier Lie.
Endret ledersamlingen
Innspillene hans har allerede påvirket avgjørelsene til direktør Jacobs, til tross for at mentorordningen er i en introfase.
Nylig ble hele innholdet på Microsofts ledersamling endret.
- Jeg fikk såpass mye innsikt i ting som vi burde diskutere, så vi endret agendaen på ledersamlingen, sier Jacobs.
For ham er øktene viktige for endringsledelsen selskapet er i ferd med å gå inn i: å treffe forbrukerne i hjertet.
- Vi tester ulike løsninger på Magnus før vi setter planene ut i livet. Da får vi feedback på hvordan vi kan være relevante, unike og attraktive for kundene våre, og han kan komme med innspill til endringer og forbedringer. Det er veldig nyttig. Når noe først slipper ut, så er det jo gjort, sier Jacobs.
- Er det ikke vanskelig å gi ærlige og kanskje kritiske kommentarer til sjefen?
- Jeg tror du må slippe deg litt løs. Du vet, hvis jeg ikke er åpen og ærlig vil ikke dette gi noen verdi, sier Lie.
Unge skiller seg ut
Det var HR-direktør Kristin Ruud i Microsoft som koblet Lie og Jacobs sammen. Hun mener generasjon Y, som Lie er en del av, skiller seg fra tidligere generasjoner.
- De har vokst opp med teknologiske løsninger og er ikke så opptatt av hva som er inne i datamaskinen, heller hvordan de kan bruke den og hva den betyr for dem, sier Ruud.
Hun tror også Y er mer opptatt av samarbeid og nettverk, samtidig som de har andre perspektiver.
- «Alle» bør prøve
Foreløpig er det kun noen få avdelinger hos Microsoft som er med i pilotprosjektet.
Jacobs mener derimot «alle» bedrifter i landet burde prøve.
- Hele ideen bygger på hvordan generasjon Y kommer inn og opplever hverdagen. Å ta med unge inn er viktig fordi du før eller siden får dem inn i bedriften uansett, sier han.
Ved å tilegne seg kunnskap om hva som er viktig for de unge ved starten av karrieren, mener Jacobs det blir lettere å ta imot dem i lederposisjoner når tiden er inne.
- Hvordan får jeg tilpasset organisasjonen til den generasjonen som kommer inn? Hvordan klarer jeg å få maksimert innsatsen og effekten av det de gjør? Det finner jeg ut ved å få de ulike synene på en sak belyst, og jeg har rådet mange internt til å arbeide på lignende måter, sier Jacobs.
- Ikke nytt
Forsker Arne Bygdås ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på Høgskolen i Oslo og Akershus mener den motsatte mentorordningen er interessant, men ikke ny.
- I utgangspunktet er ikke dette helt ukjent, det er blant annet veldig populært i Kina, sier han.
Bygdås mener traineenes store fordel er at de får prøvd seg på tvers av organisasjonene, og dermed får et godt innsyn i bedriften de jobber i - på relativt kort tid.
- Det er selvfølgelig en styrke når ledelsen skal få innspill.
Nye øyne
Fordi unge traineer er ukjent med kultur og den «satte» tankegangen på en arbeidsplass, er de i stand til å se løsninger og ideer med et annet syn og andre forutsetninger enn øvrige ansatte.
- Det gir kanskje større frihet til å tørre og komme med andre og kreative innspill, tror forskeren.
Han mener det er viktig for idéutviklingen at mentorordningen foregår jevnlig over en periode.
- En idé utvikler seg over tid. Å få lov til å bli tatt med på hele prosessen og bidra konkret, tror jeg er en styrke.
For at ordningen skal fungere, mener Bygdås også det er viktig med en toveisordning.
- Traineene bør få tilbakemelding på hvordan forslagene og innspillene de gir blir vurdert og tatt imot av selskapet. Det er kjedelig om du ikke hører eller ser noe mer til forslaget som du kanskje har brukt mye tid på, mener Bygdås.
Les også: Fikk gladmelding etter 17 timer som rektor
Amerikaner blir toppleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus
Har ikke sett lyset i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.