Hver femte forsker ved Oslo Universitetssykehus har jobbet i mer enn ti år på midlertidige kontrakter, enkelte i opptil 20 år, skriver Dagens Næringsliv.
Kreftforsker Jostein Dahle har ventet på fast jobb i 13 år etter at han startet om doktogradsstipendiat ved sykehuset i 1997.
-Etter å ha jobbet her i 13 år synes jeg egentlig det er på tide at jeg får fast jobb. Jeg jobber nå på sjette året som leder for et forskningsprosjekt på nye kreftbehandlingsformer, sammen med fire doktorgradstipendiater og en tekniker. Jeg får godkjent prosjektene av sykehusledelsen hver gang jeg søker, det må vel bety at de ønsker å drive med denne type forskning, sier biofysiker og forsker ved institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet, Jostein Dahle, til DN.
Dahle mener forskerstillingene bør være faste, slik det er ved mange private forskningsinstitusjoner. Og hvis institusjonen ikke klarer å skaffe nok penger, så får de heller nedbemanne.
Ulovlig
Jostein Dahle er ikke alene om å måtte skrive omfattende søknader om prosjektmidler med jevne mellomrom for å sikre sin egen lønn.
Enkelte av Dahles kolleger har jobbet fra kontrakt til kontrakt i opptil 20 år med relativt like arbeidsoppgaver.
- Vi snakker om to nivåer av midlertidighet blant våre forskere, den lovlige og den ulovlige. Det finnes ansatte som er i gang med sin femte postdoc-periode. Problemet er at veldig begavede folk gir opp. De har familie og kanskje tre, fire barn, men får ikke banklån. En del flinke forskere velger seg over i administrative stillinger med mer trygghet, eller de går til privat farmasøytisk industri, eller til utlandet, som USA, sier forskningsleder i biostatistikk og epidemiologi, Michael Abdelnoor som er hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved OUS.
Undersøkelsen fra OUS legges frem på en nasjonal konferanse i regi av Forskerforbundet i Oslo i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.