– Partene er fanget i en krigsdynamikk, mener Marte Heian-Engdal, som er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo med Midtøsten som spesialfelt. Hun synes det er vanskelig å forstå den dramatiske eskaleringen av konflikten de siste dagene.
Oppnår lite
Natt til onsdag bombet israelske krigsfly mer enn 160 mål på Gazastripen. Så langt er minst 28 mennesker drept og over 100 såret i angrepene.
Palestinere har samtidig sendt en skur av raketter mot mål i Israel den siste tiden.
– Verken Israel eller Hamas har mye å oppnå på en ny storkonflikt, påpeker Heian-Engdal.
Israel har ikke annet å vinne enn å ta ut Hamas-ledere og ødelegge infrastrukturen rundt de palestinske rakettangrepene. Men det kan raskt innebære store sivile tap på palestinsk side, noe som vil slå tilbake på Israel, mener hun.
– Uspiselig
– Hvis situasjonen eskalerer, vil den fort bli uspiselig for verdenssamfunnet. Det vet jo Israel også, sier Heian-Engdal, som har bodd tre år i Jerusalem og kjenner situasjonen godt.
Heller ikke Hamas har noe å vinne på en ny storkonflikt, mener hun.
– De vet at de ikke har noe å stille opp med. Maktforholdet er helt asymmetrisk. Det vil bli en overkjøring, der de sivile er de mest sårbare.
Heller ikke kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole tror partene har ønsket at konflikten skal eskalere.
Egen dynamikk
– Slike konflikter har egen dynamikk. Det er typisk Israel å straffe palestinerne kollektivt. De bruker tunge midler, noe som fungerer ganske dårlig. Palestinerne reagerer, så kommer videoer av israelske soldater som banker opp palestinere, og så er man i gang, sier Gundersen til NTB.
Både Gundersen og Heian-Engdal tror utkallingen av 40.000 israelske reservesoldater er et skremmeskudd.
– Det sender et signal om at man er villig til å sette inn bakkestyrker. Men Israel risikerer samtidig å miste mange soldater, og det kan skade opinionen både internasjonalt og internt dersom sivile liv går tapt eller operasjonen mislykkes, sier Gundersen.
Les også:
Norges Bank bekrefter: Dette har ingen klart før
Asia i dag: Gullrush for japansk solenergi
Vil bruke euroen som våpen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.