FN ber verden hjelpe Tyrkia, som har mottatt 130.000 nye flyktninger fra Syria bare i løpet av helgen.
Tyrkia forbereder seg på «det verst tenkelige», at flere hundre tusen vil følge etter, ifølge statsminister Numan Kurtulmus.
– Vi tar våre forholdsregler, sier han, uten å utdype.
Landet har alt tatt imot over en million flyktninger siden borgerkrigen i Syria brøt ut for over tre år siden. Men med den ekstreme opprørsgruppen Den islamske statens frammarsj mot den strategisk viktige byen Ayn al-Arab, eller Kobani på kurdisk, har presset på grensene økt dramatisk. Fredag åpnet Tyrkia en 30 kilometer lang grensetrekning for den enorme flyktningstrømmen, men mandag var bare to av ni grenseposter fortsatt åpne.
– Grensene kontrolleres for å sikre at de som ankommer, er sivile, sier Melissa Fleming, talsperson for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.
Organisasjonens Tyrkia-utsending ber om internasjonal hjelp.
– Situasjonen blir skjerpet. Det trekker ut. Folk er i desperat nød, sier Carol Batchelor.
Det trengs mat, tepper og vinterklær, spesielt til barn, la hun til.
Kurdere vil kjempe
Mens flyktninger ventet ved piggtrådgjerdene for å komme seg ut av Syria, kjempet unge kurdere fra Tyrkia for å få slippe over den samme grensen for å kjempe mot IS. Tyrkiske sikkerhetsstyrker brukte vannkanoner og tåregass for å hindre dem.
Blant kurderne murres det om at den tyrkiske regjeringen foretrekker IS framfor kurderne, som i årtier har kjempet for selvstyre. Kurdiske ledere oppfordret ungdom til å reise til Syria for å slutte seg til motstanden. Flere hundre væpnede kurdere skal allerede ha krysset grensen til det borgerkrigsherjede nabolandet.
Tyrkia frykter at syriske kurdere skal slutte seg til den kurdiske separatistbevegelsen PKK, som er forbudt i Tyrkia, skriver BBC. Tyrkia har innledet en fredsprosess med bevegelsen, men dype spenninger mellom den tyrkiske majoriteten og den kurdiske minoriteten kommer nå til overflaten, ifølge den britiske rikskringkasteren.
Avviser støtte
NATO-medlemmet Tyrkia har ikke vært ivrig på å slutte seg til den amerikanskledede, internasjonale koalisjonen mot IS, men avviser på det sterkeste at den har gitt støtte til den sunnimuslimske gruppa som kontrollerer deler av Syria og Irak.
Mange mener imidlertid Tyrkias åpne grenser har gitt de ekstreme gruppene mulighet til å vokse.
Før offensiven fra IS hadde grensebyen Ayn al-Arab, som heter Kobani på kurdisk, vært et relativt trygt sted. Rundt 200.000 mennesker som er drevet på flukt fra ulike steder i Syria, hadde søkt tilflukt her.
Forrige uke innledet imidlertid ekstremistene i IS en offensiv i området rundt Ayn al-Arab, og ifølge lokale kilder har IS-krigerne erobret titalls kurdiske landsbyer i nærheten.
– Stanset IS' frammarsj
I helgen ble det meldt at IS rykket stadig nærmere grensebyen Ayn al-Arab, etter å ha erobret titalls kurdiske landsbyer i nærheten. Mandag hevdet imidlertid den største kurdiske militsen i Syria, YPG, at framrykkingen ble stanset kvelden i forveien.
IS-opprørerne har ikke gjort noen fremstøt av betydning de siste 24 timene, bekrefter eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights, som overvåker situasjonen på bakken gjennom et aktivistnettverk.
Les også:
Erdogan benekter løsepenger for IS-gisler
Betydelig risiko for at første trinn av Johan Sverdrup forsinkes ved elektrifisering
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.