– Vi vurderer militære muligheter, en rekke muligheter slik situasjonen i Libya nå utvikler seg, sier Pentagon-talsmannen Peter Cook.
Han viser til at den ytterliggående islamistgruppa IS er i ferd med å feste grepet i Libya, noe USA ser på med «stor bekymring».
– Vi ønsker å være forberedt. Forsvarsdepartementet ønsker alltid å være forberedt, i tilfelle IS i Libya blir en større trussel enn i dag, sier han.
Samarbeider tett
Italias forsvarsminister Roberta Pinotti bekrefter at de vurderer å slutte opp om en USA-ledet militærintervensjon i Libya, dersom den fastlåste situasjonen i landet ikke endrer seg i løpet av våren.
– Den siste måneden har vi arbeidet tett sammen med amerikanerne, britene og franskmennene, sier Pinotti til avisen Corriere della Sera.
Pinotti understreker at det bare er aktuelt å intervenere militært på invitasjon fra libyske myndigheter.
– Vi må ikke fôre jihadistpropagandaen, som kommer til å framstille enhver intervensjon som en vestlig invasjon, sier Pinotti.
Kaos og anarki
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.
En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.
En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper inntok hovedstaden Tripoli i august 2013 og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.
Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet.
I begynnelse av januar ble det undertegnet en fredsavtale i FN-regi, og deretter opprettet en samlingsregjering som verken opprørerne i Tripoli eller den internasjonalt anerkjente nasjonalforsamlingen i Tobruk anerkjenner.
Angriper oljelagre
I ly av kaoset har militante islamister som har sverget troskap til IS, styrket sitt grep i Libya. USA anslår nå at det er minst 3.000 IS-krigere i landet.
IS erobret byen Sirte i juni i fjor og har de siste ukene angrepet oljeinstallasjoner langs kysten. Store oljetanker er påtent og rørledninger er sabotert.
USA medga i desember at de hadde sendt spesialstyrker til Libya, men at disse ble kastet ut kort tid etter at de forsøkte å etablere kontakt med det som ble ansett for å være USA-vennlige opprørere.
Måneden før ble den lokale IS-lederen Abu Nabil, også kjent som Wissam Najm Abd Zayd al-Zubaydi drept i et amerikansk flyangrep.
Les også:
Klokken tikker for Syria-forhandlingene
Rekordnedgang i spansk ledighet ifjor
- Man har litt lett for å glemme at de er en betydelig eksportør
TVNorge-kanaler kan forsvinne for Canal Digital-kunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.