Behovet for omstilling er stort og tiden er knapp, mener ekspertutvalget for grønn konkurransekraft som legger frem rapport i dag.
Konklusjonen fra Connie Hedegaard og Idar Kreutzer, som leder regjeringens ekspertutvalg, er at utgangspunktet for Norge er godt.
«Sluttregningen for Norge avhenger av hvor mye verdiskapning og hvor mange arbeidsplasser Norge klarer å skape», skriver utvalget.
Må bruke skatt
Behovet for risikokapital og generell investering i grønt næringsliv er stort. Med det som bakteppe får en del av dagens skatte- og incentivsystem passet påskrevet av ekspertene.
«Skattesystemet har stor betydning for bæringslivets konkurransekraft, for investorenes investeringsbeslutninger og for gründernes evne til å lykkes med innovasjon og nyskaping. Dagens formuesskatt har virkninger som peker i motsatt retning av et forsert grønt skifte», skriver utvalget.
Også den gunstige beskatningen av eiendom påvirker investeringene i feil retning, mener ekspertene.
«Behandlingen av bolig og næringseiendom fører sannsynligvis til at kapital som kunne vært allokert til verdiskapende arbeidsplasser i for stor grad investeres i eiendomsmarkedet, heter det».
Generelt mener utvalget at skattesystemet må brukes slik at det man vil ha mindre av beskattes mer og det man vil ha mer av beskattes mindre.
For lite risikokapital
Utvalget viser til tall fra Eurostat som viser at tilgangen til risikokapital, altså egenkapital man er villig til å investere i bedrifter som det er usikkert om noen gang vil tjene penger er lavere enn før finanskrisen.
«Når det gjelder tilgang på risikokapital rangeres Norge lavest sammenlignet med øvrige nordiske land, Nederland og Sveits».
Mindre til oljeforskning
Også når det kommer til statlig finansiert forskning og utvikling mener utvalget at midlene fordeles feil hvis man ønsker et grønt skifte. Mens det bør investeres mer i karbonfangst og lagring, mener utvalget støtten til oljenæringen er feil vei å gå.
«Vi anbefaler en kraftfull satsing på forskning, samtidig som midlene som allerede brukes vris. Midlene som i dag brukes i ulike deler av virkemiddelapparatet vris fra det petroleumsrelaterte, til aktiviteter som er i tråd med lavutslippssamfunnet. Det mener vi er en investering i en fremtid vi ønsker», skriver utvalget.
Til de som ikke tror verden utenfor Norge kommer til å oppfylle sine forpliktelser har de følgende melding:
«Vi tror det er en robust strategi å prioritere det grønne uavhengig av hvor raskt verden ellers beveger seg mot togradersmålet. Også i en verden som ikke går mot to grader vil det være etterspørsel etter grønne klimaeffektive løsninger.»
- Aldri vært mer enig
Venstre-leder Trine Skei Grande støtter anbefalingene til ekspertutvalget.
- Jeg tror jeg og Venstre aldri har vært mer enig med et offentlig utvalg enn det vi ser presentert gjennom Grønn konkurransekraft, sier Grande.
Utvalget viser hvordan utslippene kan reduseres i alle sektorer,
- Det er verdt å merke seg at utvalget foreslår å videreføre dagens elbilpolitikk, å bruke anbud til å sette klimakrav og en omlegging av den maritime næringen en utslippsfri sektor, sier Grande.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.