At havene er fulle av plast er ingen nyhet. I begynnelsen av året advarte World Economic Forum i en rapport at det vil være mer plastsøppel enn fisk i verdenshavene i 2050 dersom man ikke straks gjør noe.

Så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall, ifølge en studie fra 2014.

Det er heller ingen nyhet at mye av denne plasten havner i magen på fugler og fisk og dreper og skader millioner av dem.

Men at fiskeyngel faktisk foretrekker mikroplast på menyen fremfor vanlig føde, har neppe noen trodd tidligere.

Det er imidlertid tilfelle for fiskeyngel i Østersjøen, ifølge banebrytende svensk forskning, skriver Ny Teknik.

Konsekvensene er ifølge studien dramatiske, blant annet at fiskeyngelen vokser saktere og at deres naturlige og livsviktige frykt for rovfisk forsvinner.

- Første gang

– Resultatene er virkelig ubehagelige. Dette er første gang at vi ser at et dyr foretrekker å spise plastpartikler fremfor naturlig mat, sier marinbiolog Oona Lönnstedt ved Universitetet i Uppsala til Ny Teknik. Lönnstedt  er en av forskerne bak studien som nå presenteres i det anerkjente tidsskriftet Science.

På  enkelte steder i Østersjøen er det over 100.000 mikroplastpartikler per 1.000 liter vann.

Mikroplast er små plastpartikler mellom en tusendels millimeter og fem millimeter. All plast som havner i havet fragmenteres over tid til mikroplast, ifølge Miljødirektoratet. I tillegg slippes det ut mikroplast fra kosmetikk, andre pleieprodukter og fra vasking av tekstiler laget av plastmaterialer (for eksempel fleece). Avfallet føres med havstrømmene på tvers av landegrensene.

Hvert år produseres det globalt cirka 300 millioner tonn plast - og produksjonen er økende. Nyere forskning har beregnet at mellom 4,8 og 12,7 millioner tonn av dette ender i havet.

Les også: – Så lenge vi er under vann, gir folk faen magasinetPlus (DN+)

 
Fjorden, maybe magasinetPlus

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
 

Siste episode av DNs podkast:

Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.