Milliardær og Tinfos-arving Kjetil Holta, som kanskje er mest kjent for å tatt ut 1,4 milliarder kroner av norske banker under finanskrisen på frykt for at de kunne være insolvente, kjøper den norske telt- og soveposeprodusenten Nanok for en hemmelig pengesum.
Les også: Tok ut 1,4 mrd. via nettbanken
Satser friskt
Gjennom selskapet Active Brands har Holta de siste årene kjøpt seg opp i en rekke fritidstøy. og friluftslivsatsninger. Med Nanok, som leverer telt og soveposer til nisjeforretninger i Norge, så vel som i Storbriannia, Tyskland og Frankrike, håper selskapet å styrke kompetansen innenfor et område de hittil ikke har vært representert i.
Kilder: offentlig tilgjengelige regnskaper, selskapet.
Spår flere oppkjøp
Simen Mørdre, tidligere toppsjef i Acta-konsernet leder satsningen. Han vil mangedoble omsetningen i selskapet de neste årene, og det meste vil komme via oppkjøp, ifølge ham. Selskapet har i dag en omsetning oppunder 400 millioner.
- Vi har en målsetning om flere milliarder i størrelse, vi må opp i en kritisk masse for å gjøre det vi har tenkte å gjøre, sier Mørdre til DN.no og fortsetter;
- Det ligger i kortene at vi klarer ikke å nå den størrelsen via organisk vekst, og vi må gjøre mer.
Kan bli børs eller annen prosess
Mørdre legger til at selskapet ikke har noen exit-strategi, men utelukker ikke at eierstrukturen kan endre seg når selskapets målsetning er nådd. Horisonten er 5-6 år.
- Vi vil gjerne bruke noen år på bygge dette til et industriselskap, og skape verdier utover de verdiene vi kjøper. Samtidig må det ha finansiell logikk. Vi er langsiktige, og så tenker vi at når vi er klare kan vi gjøre en finansiell verdsettelse med selskapet, enten at det kan bli en børsnotering eller annen form for verdsettelse, sier Mørdre.
Ingen pengemaskin
Ifølge offentlig tilgjengelige regnskaper, tapte telt- og soveposeprodusenten Nanok penger både i fjor og året før. Selskapet har kun tjent penger i ett av de siste 5 årene, nærmere bestemt 0,7 millioner kroner før skatt i 2008. Mørdre ønsker ikke si hva Active Brands har betalt for selskapet, og viser til konfidensialitet i avtalen.
Av en omsetning på rundt 5 millioner kroner, gikk Nanok på et tap på omkring 1 million kroner før skatt i fjor. I 2009 var omsetningen 7,6 millioner kroner, mens underskuddet før skatt var på 1,4 millioner kroner. De fremførbare underskuddene vil nå komme Active Brands tilgode.
Nanok og dets ansatte vil på sikt inngå i Åsnes Sport AS som er konsernets forretningsområde for fjell og friluft. Eierne av Nanok blir med videre på eiersiden i Active Brands, ifølge en melding fra selskapet.
Kontant - og aksjer
Aksjer er en oppgjørsform Mørdre og Active Brands har benyttet til nå, og som selskapet akter å bruke videre. Primært ser Mørdre på aktører med Norden som hjemmemarked når han leter etter oppkjøpskandidater. Og mens Active Brands i dag er sterkt representert innen vinterutstyr, kan det fremover bli mer aktuelt å tilknytte seg aktører innen helårs- og sommerutstyr, ifølge ham.
- Det er klart, jo flinkere vi er til å skape industrielle verdier, desto lettere er det gjøre oppgjør med aksjer, sier Mørdre, som legger til at selskapet har solide eiere som har bestemt seg for å være med hele veien.
Regner med overskudd i år
Active Brands-konsernet omsetter for omkring 400 millioner kroner og har rundt 120 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, Voss, Åre, Göteborg og Shanghai. Hovedaksjonær er Kjetil Holta gjennom investeringsselskapet Holta Invest AS (se faktaboks).
Regnskapet for Active Brands AS er kun tilgjengelig for 2010, og viser driftsinntekter på nær 130 millioner kroner, og et underskudd før skatt på nær 22 millioner kroner. Ifølge Mørdre avspeiler tallene at selskapet ikke hadde et helt driftsår ifjor, etter etablering først i fjor sommer. Selskapet venter å gå med overskudd i år.
- Vi regner med at vi driver med overskudd i år, selv om det vil bli preget av at vi er i en oppbyggingsfase hvor det er mer investeringer enn høsting, sier Mørdre til DN.no.
Les også:
<b>Milliardær flytter til Sveits</b>
<b>Utflyttet milliardær tror den egentlige bomben er i Kina</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.