Regjeringen foreslår å fjerne den såkalte 80-prosentregelen, noe som vil gi skatteskjerpelser for de mest formuende.
I dag er det slik at om skatteyters samlede skatter overstiger 80 prosent av alminnelig inntekt, så nedsettes formuesskatten til denne grensen.
Likevel er det slik at skatt av nettoformue over en million kroner ikke kan nedsettes til under 0,8 prosent av den overskytende formue. Denne satsen var så sent som i 2007 nede i 0,6 prosent.
Syv millioner i skatteskjerpelse
– For de mest formuende betyr dette i praksis at skatten de betaler øker fra dagens 0,8 til 1,1 prosent av nettoformuen, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i Sparebankforeningen.
- Ser vi for eksempel på ligningstall for 2006 for milliardærene Stein Erik Hagen og Kjell Inge Røkke, så hadde de nettoformuer på henholdsvis rundt 1,3 og 1,4 milliarder kroner. Dette ga en samlet skatt på henholdsvis cirka 8 og 8,5 millioner kroner (rundt 0,6 prosent av nettoformuen). Med samme formue i 2008, vil skatten – gitt at regjeringen får gjennomslag for sitt skatteforslag – øke med drøyt syv millioner kroner for hver av de to milliardærene, sier Mæhle.
Regjeringens forslag innebærer at 110.000 færre vil betale formuesskatt. Over halvparten av disse er pensjonister. Omtrent 200 000 personer vil få økt formuesskatt, mens om lag 680 000 personer vil få redusert formuesskatt. Endringene i formuesskatten innebærer en netto skatteskjerpelse på 1,2 milliarder kroner.
- Svært belastende
– Milliardærene vil nok ha ryggrad til å bære denne skatteskjerpelsen, men det er nok også mennesker med relativt store formuer og lave inntekter som vil oppleve denne skatteskjerpelsen som svært belastende, påpeker Mæhle.
- Dette er en regel som både vil gjelde både de med mer enn nok midler til å betale, og en minstepensjonsist med betydelig fomrue, sier skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.