Det er EU-kommisjonen som bøtelegger bankene for å ha manipulert rentene som styrer lån mellom bankene i flere finansmarkeder, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Banken som bøtelegges er Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays and Société Générale, sier kildene.
Største bøter
– Det samlede beløpet er 1,7 milliarder euro, forteller vedkommende. Det tilsvarer drøyt 14 milliarder kroner etter dagens kurs. Dersom beløpet blir stående, er det den største kartellboten som noensinne er ilagt av kommisjonen, som er EUs konkurransemyndighet.
Nøkkelrentene som er omfattet av saken er interbankrenten i London (Libor), og de tilsvarende rentene i Tokyo og euroområdet. Disse brukes i prissettingen av verdipapirer for tusenvis av milliarder kroner, alt fra boliglån til derivater i finansmarkedene.
Deutsche Bank fikk den største boten på 725,4 millioner euro for å ha deltatt i manipuleringen av begge rentene, etterfulgt av Société Générale på 445,9 millioner euro for å ha deltatt i euribor-kartellet.
Strafferabatt
De seks bankene har innrømmet skyld mot at de fikk 10 prosent strafferabatt. Crédit Agricole har ikke vedgått skyld, og kan vente seg en reaksjon neste år. En kilde som er kjent med saken, sier den britiske storbanken HSBC også har protestert mot den foreslåtte straffen.
Totalt har myndigheter i ulike land utstedt bøter på over 22 milliarder kroner til bankene UBS, RBS, Barclays, Rabobank og meglerhuset ICAP. Sju enkeltpersoner risikerer også straffereaksjoner.
Les også
UBS får immunitet for rentejuks
Tre pågrepet i rentejuks-saken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.