Oljeprisen har de siste månedene hoppet kraftig, og ligger tett oppunder 100 dollar fatet.
Mens futuremarkedet for olje består av tusenvis av spekulanter som prøver å tjene penger på kontrakter basert på fremtidig levering av olje, har handelen med den fysiske oljen normalt vært fri for spekulanter og bestått av et fåtall aktører som oljeselskaper og raffinerier.
Men nå er oljetraderen Hetco (Hess Energy Trading Company) midt i et milliardspill etter å ha kjøpt minst 10 laster Nordsjø-olje.
Ifølge Reuters har Hetco kjøpt åtte laster av olje fra Forties-feltet i februar og to av de første lastene av Brent-olje i mars. Enkelte rykter hevder at Hetco også har sikret seg flere slike laster. Bare én last fra Forties-feltet består typisk av 600.000 fat olje.
Med en oljepris oppunder 100 dollar fatet koster bare én last Forties over 340 millioner kroner. Selskapet har så langt sikret seg minst ti slike laster og kontrollerer dermed 30 prosent av all oljen fra det britiske oljefeltet Forties i februar og 25 prosent av oljen fra Brent-feltet.
Kan ha jekket opp oljeprisen
Det kan ha gitt selskapet makt til å påvirke oljeprisene.
Ved å i forkant posisjonere seg i future-markedet, kan Hetco ha tjent store penger på å jekke opp oljeprisen. Futurekontrkaten for februar som gikk av forrige fredag steg kraftig og helt inn i en såkalt "backwardation" når kontrakten gikk av. Det innebærer at futureskontrakten for februar var priset høyere enn mars-kontrakten når den gikk av.
DnB Nors oljeanalytiker Torbjørn Kjus har tidligere tradet Nordsjø-laster for Norsk Hydro og kjenner dermed denne delen av oljemarkedet godt. Han forklarer hvordan en oljetrader kan tjene penger på å påvirke oljeprisen.
- Hvis en aktør har kjøpt en februar-futureskontrakt og eier den i det øyeblikket kontrakten går av, så blir det ikke noen fysisk leveranse på denne kontrakten men det blir derimot et finaniselt oppgjør, forklarer han. Det finansielle oppgjøret baserer seg på prisen i det fysiske oljemarkedet, det såkalte BFOE-markedet.
Prisen i dette markedet blir fastsatt av selskapet Platts, som overvåker salg av de fire oljegradene Brent, Forties, Oseberg og Ekofisk hver dag mellom klokken 17.00 og 17.30.
Hetco skal ha tilbudt sine laster i dette markedet til en så høy pris at ingen har kjøpt dem. Dermed har oljetraderen bidratt til å jekke opp Platts vurdering av Brent-prisen, samtidig som lastene i praksis har vært holdt utenfor markedet og bidratt til å skvise markedet.
- Det meste av denne skvisen oppover har dermed allerede spilt seg ut fordi Brent-futureskontrakten for februar gikk av på fredag, og disse lastene kan dermed ikke lenger benyttes til å påvirke februar-futures, sier Kjus.
Kan utløse korreksjon
Men muligheten for å tjene penger på spillet er ikke over med dette. Nå kan Hetco bruke lastene til å øke tilbudet i markedet kraftig og presse oljeprisen ned igjen.
- Den neste muligheten for Hetco til å påvirke markedet vil være å presse det ned igjen ved å tilby alle disse lastene i Platts-vinduet i løpet av de kommende uker, sier Kjus.
Spillet med oljelastene kan nærmere våren utløse kraftig nedgang i oljeprisen.
- Denne situasjonen har en stor mulighet til å utløse en nedsidekorreksjon for Brent-markedet i februar. Når alle disse fysiske lastene skal finne sin eier innen 18 februar vil det lede til lavere kjøpsinteresse for mars-laster fra europeiske raffinører fordi de da har fått tak i et oppsamlet parti med februarlaster. Samtidig er mars vanligvis den måneden det er størst raffinerivedlikehold i Europa, noe som reduserer etterspørselen etter fysisk råolje. Lavere etterspørsel kombinert med større tilbud er vanligvis ikke en oppskrift på stigende råoljepriser, og når vi samtidig vet at spekulanter har kjøpt seg kraftig opp allerede, er det et potensial for et større nedsalg og dermed en større priskorreksjon, konkluderer DnB Nors oljeekspert Torbjørn Kjus.
Les mer om oljeprisen: - Det kritiske punktet nærmer seg
- Bilbruk og flyreiser vil måtte begrenses
- Alarmerende høy oljepris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.