Familie-selskapet Canica har generert et samlet overskudd på 11,2 milliarder kroner i perioden 1999 til 2008. Selskapet har betalt 200 millioner i skatt i samme periode, tilsvarende en skattebelastning på 1,8 prosent, skriver Dagens Næringsliv.
Formuesskatten på eiernes hender er ikke hensyntatt i dette regnestykket.
Ifølge Hagen vil han og barna betale cirka 90 millioner kroner i formuesskatt i 2009. Grunnlaget for denne formuen er lagt gjennom familiens investeringsselskap Canica. Formuesoppbygningen er i stor grad skjedd takket være skattefrie aksjegevinster.
Les også:
- Hagen stikker fra regningen
-Misvisende beregning
- Beregningen får ikke med den skatten vi betaler i de operative selskapene vi eier. Dermed blir det en misvisende beregning. Canica betaler langt større skatt gjennom selskapene vi eier. Det er der skatten i stor grad betales, sier Stein Erik Hagen til DN.
Han viser til beregningen som Canicas finansdirektør Nils Selte har foretatt, som viser at Stein Erik Hagen og hans tre eldste barn indirekte betalte 700 millioner kroner i skatt ifjor. For 2007 bidro familien med 925 millioner, mens i 2006 var tallet 610 millioner kroner, ifølge Seltes beregning.
Selte vil ikke oppgi hvordan tallene er beregnet, men sier at tallene er satt opp som et fiktivt konsernregnskap for familien, slik at den forholdsmessige andelen av selskapene Hagen-familien eier, er regnet inn.
Byks
Hagen-familiens formue gjorde et byks i 2000. I forbindelse med sammenslåingen av det svensk-norske dagligvarekonsernet Ica med nederlandske Royal Ahold, fikk Hagen-familiens hovedselskap Canica 1,26 milliarder svenske kroner for salg av deler av sine Ica-aksjer og mottok 925,2 millioner svenske kroner i utbytte.
Dette året fikk Canica en skatteregning på 446 millioner kroner. På dette tidspunktet var det skatt på gevinst av aksjesalg. Canica måtte også skatte av nevnte utbytte. Men i 2006 fikk Hagen 211 millioner pluss renter i retur, etter at Høyesterett ga ham medhold i at skatt på utbytte fra et svensk selskap var i strid med EØS-avtalen. Dermed ble skatteregningen for 2000 i realiteten halvert.
Hvis det fortsatt hadde vært skatt på aksjegevinster, ville Canica ha måttet punge ut med nesten 1,8 milliarder kroner i skatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.