DN.no skriver i dag om dårlig sikkerhet og ukultur i Statoil. Statoil-ansatte er redde for å jobbe offshore på grunn av dårlig vedlikehold. Flere offshore-ansatte gir overfor DN.no uttrykk for at vedlikeholdet på eks-Hydro-plattformer ofte er dårligere vedlikeholdt enn Statoils installasjoner.

Les også: Livredde på sokkelen

Hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe i Statoil bekrefter at det er misnøye blant offshoreansatte rundt sikkerheten på tidligere Hydro-plattformer.

  - Jeg og andre hovedverneombud har mottatt henvendelser fra eks-Hydro-ansatte ved installasjoner som er skuffet over Statoil fordi de hadde gledet seg til og forventet at det ville medføre et annet vedlikeholdsregime når Statoil overtok. Men dessverre ser det ut til at Statoil har valgt å følge eks-Hydros vedlikeholdsfilosofi som i hovedsak går ut på å etterslukke og ikke å forebygge, sier hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe på Gullfaks-feltet.

En annen sentralt tillitsvalgt DN.no har snakket med forklarer tilstanden på tidligere Hydro-plattformer på denne måten.

- Det har vært mangelfulle forebyggende vedlikeholdsprogrammer i Hydro, man har latt feil gå lenger og tidligere Hydro-installasjoner er derfor av en dårligere standard.

Mindre åpent
Siden sammenslåingen er Statoil også blitt mindre åpent, hevder flere til DN.no. Noen mener det skyldes at lederne som kom fra Hydro har tatt med seg Hydros bedriftskultur.

- Det er en stor majoritet av tidligere Hydro-folk som styrer norsk sokkel, de hadde en annen kultur enn vi hadde i Statoil. Dermed er det blitt endel kollisjoner, sier en offshorearbeider.

Hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe i Statoil mener en ukultur er i ferd med å bre seg i Statoil.

- Statoil er ikke noe åpent og ærlig selskap lenger, sier Waltherzøe overfor DN.no.

Hydro-dominans
En gjennomgang av de øverste lederne i Statoils avdeling Undersøkelse og Produksjon Norge som de norske feltene ligger under, viser en klar Hydro-dominans.

Konserndirektøren for området er Hydro-mannen Øystein Michelsen. Han har arbeidet i Hydro siden 1985 og ledet i mange år Hydros drift på sokkelen før han ble øverste ansvarlig for Statoils drift i 2008.

Virksomhetsområdet han leder har syv avdelinger, fire av dem ledes av tidligere Hydro-folk og det er i stor grad avdelingene som direkte omfatter driften på sokkelen. Det er Drift Nordsjøen, Drift Nord - som inkluderer feltene Statfjord, Gullfaks, Snorre, Oseberg, Tordis og Vigdis, avdelingen Leting og Boring og brønn - alle ledes av personer som kom fra Hydro.

Les Statoils svar: <b>- 11.000 uønskede forhold så langt i år</b>

Selv om Statoil og Hydro allerede i 2006 ble enige om å fusjonere, fortsatte arbeidet på sokkelen etter den gamle modellen. Integrasjonen av de Statoil- og Hydro-ansatte på den norske sokkelen, var nemlig oppgaven Statoil-sjef Helge Lund sparte til slutt. Dermed er det først nå i 2010 de to organisasjonene ble integrert offshore.

Tøffere regime
Og skillet mellom Hydro- og Statoil-ansatte er fortsatt tydelig.

- Selv om de har Statoil-merket på drakten, så jobber Hydro-folkene som om de fortsatt er ansatt i Hydro. Det er en lojalitet blant de tidligere Hydro-ansatte for å forsvare Hydro-ryktet, sier offshorearbeideren.

- Jeg har et klart inntrykk av at det er blitt et tøffere regime og førstelinjelederne blir drillet på at man helst ikke skal si noe negativt, men følge ordrene man får, sier en annen sentralt tillitsvalgt DN.no har snakket med.



Les også: Livredde på sokkelen

PETROLEUMSTILSYNET: - Ta direkte kontakt med oss (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.