Det var på forhånd ventet at opptil tre av fire ville si «nei» i folkeavstemningen om Icesave-avtalen.

Avtalen er inngått med Nederland og Storbritannia og går ut på at Island skal betale om lag 30 milliarder kroner i kompensasjon for tapene de to landene dekket da den islandske banken Icesave gikk over ende høsten 2008.

Det pågår nå forhandlinger om en ny avtale, og av den grunn ser mange på folkeavstemningen som bortkastet, blant dem statsminister Jóhanna Sigurdardóttir.

– Det er trist og meningsløst at den første folkeavstemningen siden demokratiet ble innført, handler om noe som allerede er gått ut på dato, sa statsministeren til avisa Fréttabladid fredag.

I folkeavstemningen får islendingene likevel en anledning til å vise sin misnøye med den begredelige situasjonen i landet.

Vonde minner
Lastebilsjåføren Ingimar Gudmundsson (57) synes det er urettferdig at skattebetalerne skal måtte ta regningen etter bankkollapsen.

– Jeg vil stemme «nei» simpelthen fordi jeg er svært uenig i at vi skal måtte ta denne byrden på våre skuldre, sier han.

For mange islendinger er det også en smertefull tanke at skattepengene deres skal gå til britene. De har fortsatt ikke glemt torskekrigen mellom Island og Storbritannia på 1970-tallet, og de ser heller ikke blidt på at britene tok i bruk antiterrorloven for å fryse briters innskudd i islandske banker i 2008.

– Jeg er ikke mot at folk skal betale det de skylder, men jeg er mot at Storbritannias statsminister Gordon Brown skal få tilbake pengene sine, sier Thorstenn Pall Leifsson (43), en arbeidsløs bygningsarbeider.

– Denne avtalen er for omfattende. Jeg vil ikke at vi skal betale mer enn det vi er rettslig forpliktet til å betale, legger han til.

Forhandler om ny avtale
Banksektoren på Island raknet i sømmene da finanskrisen rammet landet med full tyngde høsten 2008.

Siden den gang har landets økonomi gått inn i en kraftig resesjon, og ny statistikk viser at bruttonasjonalproduktet gikk ned med 6,5 prosent i fjor. Siden 2007 har islendingene i snitt mistet 30 prosent av den disponible inntekten.

Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir sier det nå er et spørsmål om «liv eller død» for Islands økonomi å få på plass en avtale med Nederland og Storbritannia.

Forhandlingene om en ny avtale med bedre betingelser for Island pågikk helt fram til fredag, men det lot seg ikke gjøre å få en ny avtale i boks før folkeavstemningen.

Ifølge Fréttabladid skal forhandlingene gjenopptas i London neste uke.

Trusler fra Nederland
Analytikere mener et sammenbrudd i forhandlingene kan føre til at utbetalingen av den siste halvdelen av redningspakken på drøyt 12 milliarder kroner som Island er innvilget av Det internasjonale valutafondet (IMF), blir stanset.

Nederland gjør det samtidig klart at utfallet av forhandlingene om Icesave-avtalen kan få konsekvenser for Islands søknad om medlemskap i EU.

– Vi har vært i forhandlinger med Island om Icesave-saken, og jeg antar at saken vil bli løst. Vi vil ta denne saken i betraktning når vi skal ta stilling til om det skal åpnes for medlemskapsforhandlinger med Island, sa Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen lørdag.

I likhet med ethvert annet EU-land, har Nederland makten til å forhindre at det blir startet forhandlinger om medlemskap i EU for Island.

Island sendte sin medlemskapssøknad til EU i fjor, og den 24. februar i år gikk EU-kommisjonen inn for å starte forhandlinger med Island. (©NTB)

Les også: Uten filter: Islands skyld

Fakta om Icesave-avtalen:

* Nettbanken Icesave gikk konkurs i oktober 2008 under bankkrisen på Island. Icesave var eid av Landsbanki, som ble overtatt av den islandske staten.

* Om lag 340.000 bankkunder tapte pengene sine i Nederland og Storbritannia, og myndighetene i de to landene gikk inn for å dekke tapene.

* I oktober 2009 inngikk Island en avtale med Storbritannia og Nederland om å betale en kompensasjon på rundt 30 milliarder kroner til de to landene – den såkalte Icesave-avtalen.

* Alltinget på Island godkjente avtalen, men presidenten nektet å underskrive den. Derfor ble det holdt en folkeavstemning om saken den 6. mars 2010.

* I mellomtida har Island fortsatt å forhandle med Nederland og Storbritannia om en ny avtale med bedre vilkår for islendingene. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.