En fersk undersøkelse fra Ipsos MMI viser at 1,6 millioner nordmenn, eller 39 prosent av de spurte, har sett sjefen sin beruset.
Puteøyeblikk
Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL synes tallene er høye.
- Det er både flaut og unødvendig. Vi erfarer at alkoholkulturen i bedrifter starter på toppen. Dersom sjefen synes det er greit å drikke seg beruset sammen med kolleger så er det klart at han eller hun legger listen for de andre ansatte, sier Kari Randen som er leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.
Hun understreker at sjefer naturligvis må få lov å feste sammen med kolleger, ikke minst i anledning julebord.
- Likevel er det sånn at noen flaue ”puteøyeblikk” kunne vært unngått dersom sjefen tenker seg om før han eller hun drikker og utøver alkovett, sier Randen.
Les også: Fikk sparken etter julebordet
Ikke dritings, men heller ikke edru
Spesialist i organisasjonspsykologi Paul Anders Moxnes synes ikke undersøkelsen i seg selv avdekker noe stort problem.
- Ikke mer? Det var jo nesten skuffende lavt, er hans første reaksjon på at fire av ti ifølge undersøkelsen har sett sjefen sin beruset.
Moxnes er på ene siden krystallklar på at sjefer ikke bør være blant de fulleste på julebordet.
- I Norge synker man veldig mye i anseelse i de ansattes øyne, dersom du som sjef mister styringen. Hver lille ting du gjør blir tolket på en annen måte når du er sjef. Du må gjerne gjøre gærne ting som sjef, men bare når du er edru og alt er godt regissert og korreografert.
På den annen side påpeker Moxnes at norske sjefer kan gjøre en vel så dårlig figur overfor de ansatte om de ikke drikker noe i det hele tatt.
- Som sjef skal du selvfølgelig drikke! Du skal være en av oss. Hvis du er den eneste som er edru på julebordet som sjef, da har du distansert seg fra dine medarbeidere. Det blir i Norge like mye lagt merke til som om du er superfull, sier han.
Norge mellom USA og Japan
Moxnes påpeker at hvert land og kultur har sine helt egne, oftest uskrevne, regler for hvem som kan oppføre seg hvordan på jobbfest.
- I USA er det forventet at sjefen distanserer seg fra de ansatte. Amerikanske ledere skal ikke være en av oss, de skal være supermenn.
Moxnes har selv studert ett år ved universitetet i Tokyo i Japan, og der er det helt annerledes, forteller han. Det var liten skam forbundet med å drikke seg sanseløs på firmafest.
- Jeg var på mange slike fester, og det var absolutt ikke negativt å være full. Tvert imot, de drakk seg drit fulle. Vi nordmenn som var til stede ble nesten en avholdslosje i forhold.
Mens ansatte i Japan til hverdags er oppdratt til å være lydige og underdanige i forhold til sjefene, var det nærmest fritt frem på jobbfest.
- Der er det en del av kulturen, at de ansatte i fylla kan skjelle ut sjefen sin så det lyner og tordner. De fikk ut masse undertrykt aggressjon. Og på jobben dagen etter kunne de si: Jammen jeg var jo full. Sånn er det ikke i Norge. Her blir det du sier i fylla hengede ved deg, sier Moxnes.
- Bedre å gå hjem
Han tror sjefer i Norge gjør lurest i å sikte seg inn på en gyllen midddelvei. Ikke være den første til å danse på bordet, men heller ikke bli sittende i hjørnet med farrisflasken hele kvelden.
- Da er det bedre å gå tidlig hjem, konkluderer han.
Tidligere undersøkelser utført på oppdrag fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL viser at to av ti har opplevd ubehagelige situasjoner fordi kolleger har vært beruset.
- Det handler om å utvise alkovett og tenke på at alle skal ha det like kjekt. Vi ser at moderne bedrifter i større grad legger opp til unike opplevelser fremfor å drukne de ansatte i drikkebonger, sier Randen.
Les også: De ti bud for et godt julebord
Les kommentar:
Høyrisikojulebordene: Har du et frynsete forhold til makten på jobben, kan farris på julebordet være en god idé
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.