Butikkene bugner over av gode smarttelefoner. De fleste er bra nok til det meste, men ingen er best på alt. Men noen er bedre på det meste enn konkurrentene.

Sony Xperia Z5 er den beste smarttelefonen fra Sony på lenge. Foto: Ida von Hanno Bast
Sony Xperia Z5 er den beste smarttelefonen fra Sony på lenge. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Årets telefon – Sony Xperia Z5

Den telefonen som imponerer på flest områder i år er Sonys Xperia Z5-serie. Den består av tre telefoner med ulik størrelse og pris. Til tross for dette er det minimale forskjeller i ytelse. Den største forskjellen er at den største varianten – Z5 Premium – har Ultra HD-oppløsning på skjermen.

Xperia Z5-telefonene går av med seieren på grunn av et godt kamera, svært god lyd, god batteritid og edruelig prising. I tillegg er telefonen vanntett, har god brukervennlighet og kan brukes til å spille Playstation 4-spill på.

Apple og Samsung

Så hvorfor ikke bestselgerne Iphone 6s og Samsung Galaxy S6? Begge to er utvilsom veldig gode telefoner. S6 og S6 edge hevder seg innen alle kategorier unntatt batteri som jeg mener er langt fra godt nok for en toppmodell.

Iphone 6s er også god til alt, men den er ikke best til noe. Den har en fin nyhet i 3D Touch som utnytter hvor hardt man trykker på skjermen. Men dette i seg selv er ikke nok til å bli best. Når man i tillegg må ut med 8490 kroner for den billigste aktuelle varianten er det vanskelig å applaudere Apple.

Samsung Galaxy egde+. Foto: NTB SCANPIX
Samsung Galaxy egde+. Foto: NTB SCANPIX (Foto: Afp)
Design

Den eneste telefonen som har fått toppkarakteren seks for design i år er Samsung Galaxy S6 edge+. Dette er en større, tohåndsversjon av bestselgeren S6 edge. Grunnen til toppkarakteren er at Samsung i tillegg til å holde på estetikken med bøyd skjerm også klarte å lage en imponerende tynn og lett telefon med så stor skjerm.

LG G4 har deksel  ekste skinn.
LG G4 har deksel ekste skinn. (Foto: Magnus Eidem)
Mange andre fortjener også hederlig omtale her. LG G4 var blant de mer unike med ekte skinn på bakdekselet. Det ga noe unikt til telefonen var behagelig å holde i.

Marshall London må også trekkes fram for sin gjennomført rocka design. Hele telefonen minner om en Marshall gitarforsterker i miniatyr og hadde mange fine detaljer og en unik tekstur.

Til slutt vil jeg trekke frem Huaweis beslutning om å legge fingerskanneren på baksiden av telefonen på Mate S og Nexus 6P som en av årets beste designinnovasjoner.

Marshall London får hederlig omtale for gjennomført design.
Marshall London får hederlig omtale for gjennomført design. (Foto: Adrian Nielsen)
Multimedia

Dette er et vidtfavnende tema som spenner fra skjermkvalitet til kamera til lydkvalitet og samtalekvalitet. Det er vanskelig å finne én telefon som er suveren på alt, men den som er best totalt sett er Sony Xperia Z5-serien. Ikke minst fordi de tar lydkvalitet på alvor. Sony støtter høyoppløselig lyd, men de har også gode, automatiske lydforbedringer i telefonen som gjør at hodetelefoner og høyttalere får en enklere jobb med å gjenprodusere god lyd.

Z5-telefonene har i tillegg et av markedets beste kamera og på Z5 Premium markedets mest avanserte skjerm med ultra HD-oppløsning.

Neste år håper jeg virkelig flere av produsentene begynner å ta lydkvalitet på alvor. Det er mye rom for forbedring i dagens telefoner, selv de dyreste.

HTC One A9 er den eneste telefonen fra 2015 med skikkelig forsterker.
HTC One A9 er den eneste telefonen fra 2015 med skikkelig forsterker. (Foto: Fartein Rudjord.)
Batteri

Batterikapasitet har vært et tema helt siden mobiltelefonenes morgen. Alle produsenter påstår å ha fokus på dette samtidig som de hele tiden putter mer ytelse og mer avanserte skjermer inn i produktene sine.

En av de beste i år var outsideren Marshall London. Den musikkfokuserte telefonen varte konsekvent to døgn per lading gjennom testperioden.

Igjen er også Sony Xperia Z5-telefonene gode, men ikke så gode som Sony vil ha det til. Men du får inntil to dager med strømsparing der også.

Den store skuffelsen i år er Samsungs Galaxy S6-telefoner. Her har jeg testet flere eksemplarer for å verifisere at batteriet faktisk er så dårlig som jeg opplever. Her var batteriet gjerne nede på 50 % til lunsj, noe som ikke holder til leggetid.

Fingerskanneren på Huawei Mate S er markedsledende, og genialt plassert.
Fingerskanneren på Huawei Mate S er markedsledende, og genialt plassert. (Foto: Magnus Eidem)
Pris

I dag ligger de fleste toppmodellene rundt 6000 kroner ved lansering, men de fleste produsentene – unntatt Apple – har en fastsatt strategi for priserosjon per produkt. Det vil si at forhandlerne vet at de kan kjøpe telefonene billigere for hvert kvartal.

Samsung Galaxy S6 kostet fra 6990 kroner ved lansering i mars, mens prisen nå er nede i 5490 kroner. S6 edge kostet fra 7989 kroner i mars, men er nede i 5959 kroner nå.

En populær telefon vi ikke rakk å teste, men som gir veldig god valuta for pengene er Huawei Honor 7. Den minste telefonen i Sony Z5-serien, Z5 Compact, er også rimelig priset til 4490 kroner. En litt større toppmodell, LG G4, får man nå til 4175 kroner.

3D Touch på Iphone 6s gjør mye for brukeropplevelsen.
3D Touch på Iphone 6s gjør mye for brukeropplevelsen. (Foto: Pers Ståle Bugjerde)
Brukeropplevelse

Her handler det om hvor enkelt, effektivt og lystbetont det er å bruke telefonen. Mye er smak og behag, men vi legger vekt på et godt grafisk grensesnitt, fornuftige snarveier og få trykk på skjermen for å få gjort de vanligste oppgavene.

Alle produsentene er temmelig effektive nå, men alle har også sine unike side. Huawei skiller seg ut ved å «emulere» Apples brukeropplevelse til en viss grad. De har alle ikonene på hjem-skjermen slik Iphone har, mens andre Android-telefoner har en egen knapp som åpner «alle apper». Huawei har også er veldig oversiktlig varslingspanel som viser alle varsler langs en tidslinje. I tillegg er Huawei veldig opptatt av strømsparing og varsler om apper som bruker strøm til ingen nytte.

Les også:
Dette kan du glede deg til
Nye Apple TV: Slik den skal være  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.