Nintendo hadde sin første storhetstid på begynnelsen av 1980-tallet med enkle håndholdte videospill. Det japanske selskapet slo knockout på amerikanske konkurrenter.
Da årtusenskiftet nærmet seg klarte de ikke å holde tritt med Sony og Microsoft som lanserte profesjonelle spillkonsoller for å bruke på gutterommet og i stuen.
Til topps over natten
Toppsjef Satoru Iwata var kritisk til masseproduserte mobilspill i 2011 – da «Angry Bird» of Farmville regjerte på smarttelefonene.
Han mente at disse spillene var en flopp og ikke ville gi langsiktige inntekter og bevare merkevarene som Nintendo har bygd opp gjennom flere tiår, blant annet Pokémon.
- Smarttelefoner og sosiale nettverksplattformer er ikke som vår bransje. Disse vertikale plattformene har ingen motivasjon til å bevare verdien av dataspill. For dem er det innhold som skapes av andre. Det er kun antall brukere som gjelder; de får overskudd fra volum. Kvaliteten spiller ingen rolle for dem. Fakta er at vi produserer noe som har en verdi og det er vår oppgave å beskytte det, sa Iwata på en utviklerkonferanse for fem år siden.
For to år siden begynte Nintendo så smått å begynne utvikling av spill som kan benyttes på smarttelefoner. Pokémon Go ble lansert i USA, New Zealand og Australia i forrige uke. Over natten gikk spillet til topps på nedlastingsoversiktene for Iphone og Android-modeller.
Nintendo har svart med å ta kontroll over inntektene ved å distribuere spillet gratis via Apple og Androids appstores, men ta seg betalt direkte via tilleggsprodukter.
Tidstyv på mobilen
Siden lanseringen i forrige uke har Pokémon Go fått flere daglige brukere enn sjekkeapplikasjonen Tinder og nærmer seg lynmeldingstjenesten Twitter, ifølge en oversikt fra SimilarWeb.
«Pokémon Go tar opp masse tid. Den 8. juli ble den brukt i gjennomsnitt 43 minutter og åtte sekunder. Dette er mer enn Whatsapp, Instragram, Snapchat og Messenger», ifølge SimilarWeb.
Spillet er annerledes enn de fleste andre mobilspill. Spillet benytter den innebygde GPS-enheten og kamera på smarttelefonene for å få brukeren ut i gatene for å jakte på Pokémon-figurer i bygatene.
Det er en form for kunstig virkelighet hvor brukeren får inntrykk av at han eller hun er en del av Pokémon-verdenen. Brukere som jakter på Pokémon-figurer i gatene har blant annet snublet over lik og havnet i farlige situasjoner.
Pengemaskin for Nintendo
Det kan også bli en pengemaskin for Nintendo, som står som utgiver og forventes å håve inn 32 prosent av inntektene. Det er selskapet Niantic som har utviklet konseptet og spillet. Et annet selskap eier merkevaren Pokémon.
«Pokemon Go kan ha konsekvenser for fremtidige titler fra Nintendo og for hele den mobile spillindustrien», skriver spillanalytiker Junko Yamamura hos Nomura Securities i en ny rapport, som tror det er sannsynlig at Nintendo vil foreta oppkjøp av selskaper med ny teknologi og konsepter på hvordan fremtidige mobilspill kan utvikles.
Aksjekursen har steget med 54 prosent på en måned – 47 prosent på en knapp uke. Børsverdien har steget med over 60 milliarder kroner siden lanseringen sist tirsdag.
«Ettersom brukerne bygge opp sin Pokémon-verden bruker de penger til å lagre, lære opp, samle og kjempe seg frem. Dette drives ikke frem av de store pengene, men et stort antall brukere som bruker mindre beløp», skriver Macquarie Capital Securities i en ny rapport.
Foreløpig er spillet kun lansert i tre markeder. Heller ikke i det viktige hjemmemarkedet Japan er det lansert. Dette har skapt en enorm oppmerksomhet rundt spillet i markeder hvor det ikke er lansert og hvor etterspørselen fra brukere er høy.
Sparket etter Pokémon-frustrasjon
I Singapore la en frustrert australsk bruker, som jobbet for et større internettselskap som visedirektør for internettmarkedsføring, ut en melding på Facebook på mandag:
“You can’t f***ing catch Pokémon in this piece of f***ing shit country”, skrev Sonny Truyen i en melding, som ikke uventet skapte kraftige reaksjoner fra brukere i vertslandet – og hos arbeidsgiveren.
Han fikk sporenstreks sparken fra selskapet 99.co, hvor blant annet Facebook-grunnlegger Eduardo Saverin er inne på eiersiden.
I en kommentar til nettstedet Mashable tar Truyen en viss selvkritikk, etter å kalt Singapore et idiotisk land hvor «det gjennomsnittlige intelligensnivået vil falle dramatisk hvis jeg reiser».
«Det var en stor tabbe fra min side å fremme en negativ dom over et helt land på grunn av Pokémon», sier han til Mashable.
Markedene
Tokyo-børsen leder de fleste asiatiske aksjemarkedene høyere – for andre dag på rad med en oppgang på 2,46 prosent. Investorer venter nye tiltak fra den japanske regjeringen om kort tid og koordinerte inngrep fra sentralbanken i løpet av juli.
Yenkursen har svekket seg med rundt tre prosent mot amerikanske dollar. Dette slår positivt ut for de japanske eksportørene. Det er fortsatt et stykke igjen. Yenkursen ligger på 103 mot dollaren; de børsnoterte eksportørene har brukt 115 yen mot en dollar i sine budsjetter i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.