Norske  telekunder har mye å glede seg over om dagen, viser tall fra Post- og teletilsynet. Stadig flere får raskt fibernett hjemme, og farten på mobilt bredbånd eksploderer, samtidig som prisene synker.

- Bruken av data på mobilen øker hvert år med litt over 50 prosent, sier Simund Log, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet (PT).

Samtidig som bruken økte, sank den totale teleomsetning med 453 millioner kroner i 2013, sammenlignet med året før. Mobil sto for 348 millioner av fallet.

- Vi lurer på om det skyldes overgangen fra taksert trafikk til fastprispakker, som tok helt av i 2012 og 2013, sier assisterende direktør i PT, Elisabeth Aarsæther.

Samlet omsetning for norsk teleindustri

(i millioner kroner)

Rekordinvestering

En prissammenlikning fra OECD viser at vi nå nærmer oss svenske prisnivåer på mobil, justert for kjøpekraft. For to år siden lå nærmere dobbelt pris.

- Vi får mer data raskere og til en lavere pris enn før sier Espen Torgersen, analytiker i Carnegie.

Investeringene til norske teleselskaper nådde i 2013 rekordhøye 8,3 milliarder kroner, opp 600 millioner fra året før. I tillegg brukte Telenor, Netcom og Ice 1,8 milliarder kroner på å kjøpe mobillisenser som skal gi nesten hele befolkningen lynraske 4G-nett de neste årene.

Samlet investering er dermed over 10 milliarder kroner. Investeringene bidrar til stadig bedre tjenester.

Investeringene er tunge, både på mobilsiden og  i fibernett. Tall fra PT viser at stadig flere får raske nett med over 30 Mb/s nedlasting hjemme.

 

Eksplosjon i datatrafikken

(Total datatrafikk i Petabyte)

De siste årene har særlig trafikken fra mobiltelefoner eksplodert, og vokst mye raskere enn separate abonnementer for mobilt bredbånd.

Treg slutt på festen?

Men mens norske mobilkunder koser seg med søte priser er det noen som ikke har det så bra, og det er de som eier nettverkene.

- For den norske telebruker er det artig å få teletjenester til en lavere pris, men på et tidspunkt ser man over på naboen og ser de har fått enda bedre tjenester. Det kan skyldes at teleselskapene ikke har fått igjen pengene. Investeringsviljen vil da dale, sier Torgersen i Carnegie.

Han mener prisutviklingen på mobilt bredbånd kan føre til at norske teleselskaper ikke tar seg råd til å holde oss i front av utviklingen.

- Telenor og Netcom tjener jo fremdeles et solid antall milliarder kroner på mobilvirksomheten i Norge?

- De høster av gode tidligere  investeringer, men det betyr ikke at nyinvesteringene er lønnsomme, sier han.

Han mener viljen til å holde Norge i forkant av utviklingen kan forsvinne, men at vi ikke riktig er i den situasjonen, ennå.

- Nei, nøden må bli større først, og vi er i et periode der investeringsbeslutningen er fattet, selv om avkastningen er dårlig. I neste runde risikerer man at investeringslysten har falt, advarer han. 

- Mobilselskapene må klare å ta seg betalt bedre for mobildata, konkluderer han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.