Å bruke mobiltelefonen i utlandet har alltid vært en risikosport, med stor fare for enorme regninger. Men innad i EU har det gradvis blitt tryggere, takket være EU-regulering. Og i dag har EU-parlametet vedtatt at det skal bli helt slutt på at lokale selskaper skal ta overpris av besøkende utlendinger.
- Dette er det EU handler om - å bli kvitt barrierer for å gjøre livet enklere og rimeligere, sier EU-kommisjonens visepresident Neelie Kroes, i en melding.
De nye reglene skal etter planen være på plas før julen 2015. EU-regulering på dette området blir typisk del av norsk lov noen måneder etter EU, fordi den skal godkjennes av alle EØS-landene først.
Slutt på å flå kunder
Prising av samtaler har de siste årene kommet ned på et mer levelig nivå innen EU. Tidligere kunne prating på feil nettverk koste over 20 kroner i minuttet. Det har dessuten vært nesten umulig å orientere seg i prisjungelen i utlandet.
Prisene er fremdeles betydelig høyere enn det lokale brukere må betale, og dataprisene i utlandet har ikke holdt følge med prisfallene for lokale brukere i Norge og andre land.
- Vi skal vite hva vi kjøper, vi skal ikke bli flådd, og vi bør ha muligheten til å ombestemme oss. Selskaper bør ha en mulighet til å betjene oss alle, og denne reguleringen gjør det enklere for dem å gjøre dette. Det er en vinn-vinn-situasjon, mener Kroes.
Dyrere hjemme
Dyre priser for besøkende mobilbrukere har vært en kjærkommen ekstrainntekt for mobilselskapene, så det spørs om alle føler at de vinner, slik Kroes hevder. Men innad i bransjen er det også flere som har uttrykt frustrasjon over at høye priser gjør at kundene lar være å bruke tjenestene i utlandet.
Reguleringen skal gjøre det ulovlig å kreve høyere pris i andre EU-land enn i hjemmemarkedet, og flere telekjemper protesterer.
- Det er en risiko for at hjemlige priser for europeiske kunder vil øke. Utenlandsbruk vil kanskje ikke bli belastet ekstra lenger, men prisene ellers vil øke. Folk som ikke reiser kan ende med å betale regningen for de som gjør det, heter det i en melding fra en gruppe på 15 operatører, skriver Guardian.co.uk.
Direktør for Post-og teletilsynet, Torstein Olsen, mener tanken bak forslaget er bra, men at det er en del praktiske forhold som må løses.
- Det er ganske store prisforskjeller og lønnsforskjeller, så selv om man later som det ikke er forskjeller er det betydelig billigere å etablere et abonnement i for eksempel Romania enn i Norge, sier han.
Olsen påpeker at ministerrådet også skal si sitt før dette aktiv regulering. blir regulering.
- Vi er ett steg nærmere «trippel E», Ett Europeisk E-kommarked, sier han.
Nettnøytralitet
Forslaget som nå har gått igjennom i parlamentet ble lansert av kommisjonen i september 2013, og har fått navnet «det sammenkoblede kontinentet». Det som nå gjenstår er at medlemslandene blir ferdige med gjennomgangen av forslaget, før det ventes en avtale mot slutten av 2014. Vedtaket skal settes ut i live rundt juletider 2015.
Som del av det samme initiativet har EU-parlamentet vedtatt en lov for nettnøytalitet. Det skal forby blokkering eller forringing av innhold. De vil også koordinere bruk av frekvenser for trådløse enhter, og gi internetkudner flere rettigheter.
Folk som reiser til land utenfor EU bør fremdeles passe på mobilbruken, også i kommende år. Her er nemlig prisene fremdeles til dels svært høye, ikke minst for data. Etter hvert som datahastighetene øker og prisene ikke faller like fort, er det mulig å bruke stadig flere tusenlapper i timen på nett.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.