Da Telenor gikk inn i Myanmar regnet de med å kunne selge sine tjenester til en befolkning på 60 millioner mennesker. Nå er en ny folketelling klar som viser at det reelle tallet er 51,4 millioner mennesker, 8,4 millioner færre enn utgangspunktet.
- Det viser graden av usikkerhet når man går inn i slike uberørte områder, sier Tore A. Tønseth, analytiker i Sparebank1 Markets til DN.
Negativt, men ikke avgjørende
Telenors tall var identiske med regjeringens estimater, men forrige offisielle folketelling var over 30 år gammel.
- For aktører som allerede er i markedet, påvirker dette lønnsomheten og marginene, sier Vikram Kumar, Myanmars representant i International Finance Corporation, en del av Verdensbanken, til Wall Street Journal.
I artikkelen nevnes Telenor og deres konkurrent Ooredoo spesielt som selskaper som må gjøre nye kalkyler.
Tønseth er klar på at dette ikke er bra for Telenor, men neppe en katastrofe.
- Isolert sett slår dette negativt ut, men det er mange andre usikkerhetsmomenter i denne investeringen som er mye viktigere for om Telenor tjener penger eller ikke i Myanmar, sier han.
Som mer avgjørende nevner han regulatoriske forhold, fremtidig konkurransesituasjon, politisk stabilitet og utfordringer knyttet til korrupsjon.
- Vi var klar over at det var stor usikkerhet rundt tallene, sier kommunikasjonssjef Glen Mandelid i Telenor.
Han mener selskapet har tatt høyde for usikkerheten og at effekten på businesscaset ikke er stor.
Alt er usikkert
For noen observatører er dette del av et større og mindre oppløftende bilde.
- Den mindre befolkningen er som en metafor for landet. Med litt undersøkelser og analyse viser det seg at man har blåst opp bildet av virkeligheten, sier Sean Turnell, en ekspert på Myanmars økonomi ved Macquarie-universitetet i Sydney.
Tønseth mener også bommen forteller noe om Myanmar, men han fokuserer på usikkerheten.
- Dette illustrerer usikkerhetsmomentene som finnes i en slik «greenfield-investering». man vet ikke helt hva man går til. Det er veldig spennende å være der så tidlig, sier han.
God investering
Tønseth er generelt positivt innstilt til Myanmar-investeringen.
- Det er et relativt stort land, med høy økonomisk vekst, og Telenor er til stede i en avgjørende fase. Jeg er mye mer positiv til dette enn investeringen deres i India. Her gjør de det riktig, og dette er ting de har gjort før, sier han.
Trøblete telling
Folketellingen er kontroversiell, i et land med store etniske motsetninger. I ett område har man rett og slett latt være å telle på grunn av en voldelig konflikt, og heller estimert befolkningen. Det vakte også oppsikt at myndighetene nektet en muslimsk minoritet å registrere seg som "rohingya".
Ifølge immigrasjonsminister Khin Yi kan avviket fra tidligere estimater skyldes at man har hatt lavere fødselsrater enn man tidligere regnet med.
Les også:
- Oppfølgingssystemene våre fungerer i Myanmar
Fordel for Myanmar å komme sist
Kutter prisen igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.